Pionýr moderního nábytku Erich Dieckmann. Jednoho z nejprogresivnějších designérů 20. a 30. let připomíná výstava v německém Halle

1. březen 2022

Když v roce 1925 vytvořil původem maďarský designér a architekt Marcel Breuer první židli z ohýbané ocelové trubky, změnil tím nadobro vývoj užitého umění a předurčil dominantní technologii výroby moderního nábytku pro následujících 15 let. Snadno zpracovatelná trubková ocel byla v očích designérů vnímána jako zcela nový způsob, jak vyřešit otázku levného a dostupného nábytku. Ocelový sedací nábytek se stal symbolem avantgardy a jejích snah o vytvoření nového člověka.

Čtěte také

Takový člověk by měl podle modernistických pionýrů sedět právě na nových typech židlí a křesel, jejichž často velmi novátorské vykonzolované konstrukce byly vyráběné právě z ocelové trubky. Mezi nejkonzistentnější designéry tohoto přístupu patřil i Němec Erich Dieckamnn (1896–1944), který se během své kariéry zaměřil téměř výhradně na design sedacího nábytku. Průpravu získal na slavném Bauhausu ve Výmaru, kde se učil v truhlářské dílně. V roce 1923 se podílel na designu nábytku do experimentálního domu Am Horn, který společně navrhlo několik představitelů Bauhausu. Zároveň navrhoval nábytek pro své kolegy z této prestižní školy.

Erich Dieckmann: židle z ohýbaných ocelových trubek

V té době pracoval Dieckmann se dřevem, které později nahradila právě ocelové trubka. Jeho návrhy se řadí k nejlepším ukázkám meziválečného nábytku bok po boku s výtvory zmíněného Marcela Breuera, Charlotte Perriand nebo českého návrháře Jindřich Halabaly.

Poté, co byl Bauhaus přesunut z Výmaru do Desavy, začal Dieckmann působit ve státní stavební škole ve Výmaru. Pod nátlakem národních nacionalistů musel své místo opustit a přesídlil do Halle, kde mezi lety 1931 a 1933 vedl dílnu Giebichenstein. Posléze už nebyl schopen najít práci ve svém oboru. Pracoval jako úředník a ve svých 48 letech zemřel zcela zapomenut.

Čtěte také

Jeho přínos světu designu však teď připomíná výstava Chairs. Dieckamnn! The forgotten Bauhausler. V minimalistické současné instalaci od renomovaného německého designéra Stefana Dieze, představují kurátoři celou řadu Dieckmannových návrhů nábytku od jeho trubkových experimentů až po organicky koncipovaná ratanová křesla pozdějšího období. Výstava je k vidění v Saxony-Anhalt Art Foundation v Hallery až do 27. března. Poté se stěhuje do Berlína.  

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související