Zvuky tiskařských strojů i náhodných kolemjdoucích se staly součástí skladby

2. říjen 2019

Skladatel Michal Nejtek vytvořil pro cyklus Hudba k siréně kompozici, která zpracovává téměř výhradně zvuky místa, kde se happening odehrává – tedy Grafické školy Praha v Hellichově ulici.

Do elektronické samplované kompozice pro NTS trio zahrnul Nejtek mimo jiné zvuk tiskařských strojů, školní zvonění, zvuk výtahu ad. Pro nedostatek prostoru je akce veřejnosti dostupná pouze prostřednictvím živého vysílání Českého rozhlasu Vltava a živého videa na Facebooku.

SIRÉNA & TISKAŘSKÉ STROJE
středa 2. října 2019, 11:50 | Grafická škola Praha
koncept / hudba: Michal Nejtek / NTS trio (světová premiéra)
11:50–12:05 | LIVE VIDEO – Facebook Českého rozhlasu

Záznamy všech koncertů naleznete na vltavském Youtube kanálu.

Michal Nejtek s Orchestrem BERG spolupracuje již od roku 2001, ke zvuku sirény ale povolal své trio, které věnuje podstatnou část tvorby vzájemnému samplování a efektování zvuků. Jen tentokrát místo jazzových či rockových riffů trio pracuje s ambientními zvuky.

Čtěte také

„Graphic Symphony je mým prvním pokusem o jakýsi hudebně-prostorový happening, jehož cílem je ,nasát‘ zvuky prostoru a přetvořit je v kompozici.Akce se odehraje v tiskařské dílně grafické školy v Hellichově ulici v Praze, základním materiálem jsou tak zvuky, které v tomto prostředí vzniknou – provoz tiskařských strojů, hlasy studentů či náhodných kolemjdoucích, školní zvonění, hučení výtahu atd. Ty jsou v reálném čase samplovány a přetvářeny. Středobodem této kompozice se pak přibližně v jejích dvou třetinách stane siréna,“ dodává Nejtek.

Muzikanti by podle skladatele měli co nejvíce splynout s prostředím – „jsou ostatně dělníky zvuku, stejně jako je operátor polygrafického stroje dělníkem obrazu.“

K akci vznikne i pamětní list – vyrobí jej přímo při akci ty stroje, jejichž zvuk v tu chvíli Michal Nejtek zpracovává do své kompozice v rámci probíhajícího zvukového happeningu.

HUDBA K SIRÉNĚ
… série mikrokoncertů – hudebních intervencí ke zkoušce sirén
Orchestr BERG vyzval téměř dvě desítky skladatelů k vytvoření nových „time-specific“ kompozic určených k provádění v konkrétním čase, při pravidelné zkoušce sirén každou první středu v měsíci. A protože siréna byla původně vynalezena jako hudební nástroj, tento projekt ji oklikou alespoň částečně vrací zpět na začátek. Všechny akce cyklu vysílá v přímém přenosu Český rozhlas Vltava, facebooková stránka stanice nabídne také LIVE video!

Více o projektu.

 

autor: Eva Kesslová/Orchestr BERG

Související