Tři sirény pro tři ženské hlasy. Poslechněte si skladbu Jany Vöröšové

6. leden 2021

Těsně před polednem první lednové středy se ve světové premiéře rozezněla novinka skladatelky Jany Vöröšové v živém přenosu z překrásné secesní budovy karlínského Rozhlasu. Kromě samotné autorky skladby, jsme v roli sirén šlyšeli také Danielu Smutnou a Magdalenu Šmídovou Turchichovou.

Jana Vöröšová

Jana Vöröšová (*1980)

Studovala skladbu na pražské konzervatoři ve třídě prof. Bohuslava Řehoře a na Hudební fakultě AMU v Praze ve třídě prof. Václava Riedlbaucha. O cenné zkušenosti ji obohatila roční stáži na Koninklijk Conservatoire Brussel, kde se seznámila nejen s nejmodernějšími technologiemi elektronicky zpracovávaného zvuku, ale i nejrůznějšími analyzačními metodami. Zúčastnila se zde i několika workshopů známých soudobých skladatelů a pravidelně navštěvovala hodiny předních belgických pedagogů (F. Gyselinck, Jan van Landeghem, P. Swinnen). Absolvovala tříměsíční pobyt pod záštitou La Sacem v Paříži. Spolupracuje s umělci různých odvětví. Její skladby byly hrány na festivalech Pražské premiéry (ČR), Festival delle nazioni Citta di Castello (IT), Orfeo (SR), Calliopée (FR), Présences (FR).

Projekt Hudba k siréně se snaží upozorňovat na krásu zdánlivě všedních zvuků, které nás obklopují a které už často ani nevnímáme. Ve spolupráci s Českým rozhlasem se každou první středu v měsíci uskutečňují mikrokoncerty – hudební intervence k pravidelné polední zkoušce sirén. Volně přístupné polední akce fungují jako skvělé osvěžení uprostřed všedního dne. Český rozhlas Vltava koncerty vysílá v přímém přenosu a streamuje jako video.

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.