Plavě proChvěla stínem ouška. Marek Keprt završil sérii mikrokoncertů Hudba k siréně

1. únor 2021

Poslední z dvacítky nových skladeb ke zkoušce sirén představil Orchestr BERG ve středu 3. února. Novinka Marka Keprta zazněla v přímém přenosu z unikátního secesního kostela sv. Vojtěcha v Praze – Libni.

Autorem poslední novinky je Marek Keprt (*1974), skladatel, klavírista, dramaturg a organizátor festivalu MusicOlomouc. Jak přiznává, měl ze zadání Orchestru BERG velkou radost: „Mám pocit, že zkouška sirén tu pro mne byla odjakživa. Vždy mne fascinovala její, hudebnost‘. Není pro mne rušivým elementem, něčím, co se nabourává do běžného dne. Naopak ji vnímám jako krásný hudební fenomén.“ Názvy Keprtových skladeb jsou vždy mimořádně poetické – Plavě proChvěla stínem ouška je název té, která zakončí neméně poetickou sérii Hudba k siréně.

Marek Keprt

Podívejte se na všechny zkoušky sirén

„Všichni skladatelé se museli popasovat s netradičním zadáním, společně jsme pečlivě vybírali místa konání akcí. Někteří chtěli sirénu hlasitější, jiní naopak tišší, řada z nich psala pro svou bývalou školu nebo současné působiště, v jednom případě jsme do vzniku skladby i jako interprety dokonce aktivně zapojili studenty gymnázia,“ uvádí Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG a dramaturgyně projektu. Kromě škol, univerzit či vědeckých institucí zazněly novinky například v bazénu, na koupališti, v tiskařské dílně, v kostele nebo v parku.

Orchestr BERG

Za dobu své existence si Orchestr BERG vybudoval pověst špičkového tělesa, které se s odvahou a kreativitou pouští do těch nejnáročnějších projektů v oblasti současné hudby. Tu zkombinoval i s filmem, tancem, divadlem nebo výtvarným uměním, publikum se často ocitlo na netradičních místech. Pravidelně objednává nová díla především u českých skladatelů mladé generace, vznikla i řada celovečerních skladeb. Českému publiku představuje pestrou paletu současné hudby ze světa – legendární je například inscenace Černé na bílém slavného skladatele a divadelníka Heinera Goebbelse, kterou Orchestr BERG uvedl v roce 2009 společně s režijním duem Skutr.

Vše o projektu Hudba k Siréně

autoři: Ladislav Železný , Orchestr Berg

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.