Koncert ke zkoušce sirén rozezněl schodiště malostranského domu i vltavský éter. Autorem je Jiří Lukeš

3. září 2019

První středu v září oživila polední zkoušku sirén další nová skladba. Zazněla ve světové premiéře na schodišti novorenesančního malostranského domu, kam se běžně veřejnost nedostane. Orchestr BERG a Český rozhlas Vltava zvali se začátkem školního roku symbolicky do sídla Konzervatoře Jana Deyla. Autorem nové kompozice s názvem Schodiště je skladatel Jiří Lukeš.

První podzimní hudba k Siréně se tentokrát ozvala ze schodiště Konzervatoře Jana na Deyla a měla tajemný podtitul: Pomalu stoupáte po schodišti a slyšíte z hloubi staré budovy tajemné zvuky. A protože je první středa v měsíci, přidá se k nim i znějící siréna… Autor skladby Jiří Lukeš učí už několik let na této konzervatoři pro nevidomé a slabozraké. A chtěl dosáhnout toho, aby schodiště najednou nebylo jen utilitárním komunikačním uzlem, ale naopak místem k zastavení a jinému vnímání prostoru a času. Siréna se na několik minut stala dalším nástrojem a doplnila hráče na basklarinet, trombon a elektrickou kytaru – každý hrál v jiném patře budovy! A jaký byl celkový obraz, to mohli sledovat posluchači Vltavy tradičně v přímém přenosu.

SIRÉNA & SCHODIŠTĚ
středa 4. září 2019 v 11.50
Live video na Facebooku stanice.
Konzervatoř Jana Deyla (vstup z ulice Lázeňská)
koncept / hudba: Jiří Lukeš
Věra Kestřánková – basklarinet, Štěpán Janoušek – trombón, Tomáš Mika – elektrická kytara
(světová premiéra)
Orchestr BERG – koncept projektu, dramaturgie a hudební zajištění
Český rozhlas – koproducent & přímý přenos na stanici Vltava

Jak říká v rozhovoru Jiří Lukeš, zaujalo ho právě vertikální členění prostoru, málokdy hrají tři hudebníci nad sebou a nikoli vedle sebe na pódiu. Tady byli na jednotlivých podlažích a synchronizovat se museli podle sluchu. „Prostorem často procházíme netečně se sluchátky na uších nebo s očima upřenýma do mobilu,“ dodává skladatel. Tentokrát se vzdal akordeonu, na který sám hraje a často pro něj komponuje – hluboko posazené tóny basklarinetu a naopak vysoké tóny pozounu obsáhly prostor určitě lépe. Studenti Konzervatoře Jana Deyla byli v roli publika, ostatní se mohli přidat, pokud to měli do Lázeňské ulice na Malé straně z ruky, určitě po rozhlasových vlnách.

HUDBA K SIRÉNĚ
série mikrokoncertů – hudebních intervencí ke zkoušce sirén

Orchestr BERG vyzval téměř dvě desítky skladatelů k vytvoření nových „time-specific“ kompozic určených k provádění v konkrétním čase, při pravidelné zkoušce sirén každou první středu v měsíci. A protože siréna byla původně vynalezena jako hudební nástroj, tento projekt ji oklikou alespoň částečně vrací zpět na začátek. Všechny akce cyklu přenáší v přímém přenosu Český rozhlas Vltava.

autoři: Jindřich Bálek , Orchestr Berg

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.