Filmový režisér a scenárista Pavel Juráček jako spisovatel. Poslechněte si dvě z jeho povídek

25. červenec 2021

Karty a Konec srpna v hotelu Ozon. Ve vltavské řadě Povídka uvádíme literární texty Pavla Juráčka, jednoho z klíčových tvůrců „nové vlny“ československé kinematografie 60. let minulého století, který je širší veřejnosti znám především jako autor strhujícího deníku (Deník 1959–1974). Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Karty
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Miroslav Buriánek
Účinkuje: Michal Štěrba
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2014.

Konec srpna v hotelu Ozon
Účinkuje: Daniela Bambasová
Režie: Lubomír Koníř
Natočeno v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu v roce 2012.

Spisovatel, scenárista a režisér Pavel Juráček se narodil v roce 1935 v Příbrami. Studoval nejprve žurnalistiku a filologii, posléze filmovou dramaturgii. Od roku 1962 působil jako dramaturg Filmového studia Barrandov a stal se jednou z formujících postav československé filmové nové vlny 60. let. Podílel se na scénářích několika legendárních filmů, např. Ikarie XB1 Jindřicha Poláka nebo Bláznova kronika Karla Zemana. Byl autorem scénáře ke slavnému Kinoautomatu, uváděnému s velkým ohlasem na Expu 67 v Montrealu. Některé své scénáře sám realizoval jako režisér, např. Případ pro začínajícího kata.

Čtěte také

V důsledku svého nekompromisně odmítavého postoje k okupaci roku 1968 byl donucen z Barrandova odejít a byla mu znemožněna jakákoliv umělecká činnost. Po podpisu Charty 77 byl StB donucen k emigraci a do roku 1983 žil v Západním Německu, kde však také nenašel uplatnění a vrátil se zpět do Československa. Jeho přátelé a blízcí opakovaně zmiňovali jak jeho výrazný literární a filmařský talent, tak jeho nekompromisní postoje i sklony k sebezničujícímu bohémství. Dlouhá léta bez možnosti umělecké seberealizace se nakonec podepsala na jeho zdraví. Zemřel v Praze v květnu roku 1989.

Mít dobré karty k výhře vždycky nestačí

Karetní večírek je v plném proudu, v banku je balík peněz a hezká holka se vlní na gauči. Stačí ale k výhře mít dobré karty? Raná povídka Karty vznikla v roce 1954. Poprvé knižně vyšla teprve v letošním roce, v prvním svazku souborného Díla Pavla Juráčka nazvaném Prostřednictvím kočky, který vydala Knihovna Václava Havla. V rozhlasové podobě ji uslyšíte v podání Michala Štěrby.

Svět po apokalypse 

Konec srpna v hotelu Ozon napsal Pavel Juráček v roce 1965 jako textovou předlohu ke stejnojmennému filmu režiséra Jana Schmidta, natočenému o rok později. Jedná se o postapokalyptickou vizi světa po jaderné katastrofě, téma v polovině 60. let velmi rezonující v důsledku zrychlujících se závodů ve zbrojení. Zničenou a téměř vylidněnou krajinou putuje skupina žen ve snaze najít muže a dát tak vzniknout novému životu. Ale dlouhá léta marného putování v bezútěšných kulisách postupně ubíjejí cokoliv lidského a v přežívajících bytostech začínají převládat primitivní instinkty a pudy. Povídku pro rozhlas načetla Daniela Bambasová.

Spustit audio