Koncert bez hranic: Léto v undergroundu tentokrát s Načevou

29. srpen 2021

Jedním z pádných důvodů, proč tíhnout k sofistikovanějším hudebním směrům a interpretům, je bezpochyby kvalita zpívaného textu. To platí dvojnásob u hudebních projektů zpěvačky a herečky Moniky Načevy.

Nejprve uslyšíte záznam koncertu, který se konal na podzim roku 2019 v rámci pořadu Studio Live v karlínském studiu A Českého rozhlasu. Pro Moniku Načevu i její spoluhráče šlo o pomyslný návrat na místo činu. V roce 2016 totiž právě zde natáčeli akustické album Na svahu, na němž fenomenální český kytarista Michal Pavlíček spolu se členy Kvarteta Pavla Bořkovce vytvořili působivé akustické aranže opřádající texty Jáchyma Topola.

Michal Pavlíček a Monika Načeva se smyčcovým kvartetem Pavla Bořkovce ve Studiu A

V druhé části pořadu zamíříme na letošní ročník tradičního hudebního festivalu v Boskovicích. Načeva sem přivezla projekt Zdivočelí koně, na kterém se kromě ní podílí klávesista David Kabzan a bubenice Markéta Pták. „Jako hlavního skladatele na desce jsem si vybrala Davida Kabzana, který pro mě už v roce 1996 složil skladbu Nebe je rudý. Měla jsem také jasnou představu o bicích, chtěla jsem ženu. Proto jsem oslovila Markétu Pták, se kterou hraji v divadle,” uvádí Načeva.

Předmětem jejího zájmu se tentokrát stali básníci a básnířky pronásledovaní v 60. a 80. letech minulým režimem – Pavel Zajíček, Ivan Martin Jirous, Vladimíra Čerepková, Václav Hrabě, Věra Jirousová nebo Šárka Smazalová.

autoři: Anna Marie Hradecká , Zdeněk Přidal
Spustit audio

Související