Osudy Františka „Čuňase“ Stárka. Životní příběh legendy českého undergroundu

27. srpen 2021

Narodil se v roce 1952 v Plzni, ale spíše náhodou. Sanitka, která vyjela pro jeho maminku ze Stříbra, zapadla ve sněhu, a proto pro ně musela jiná – z Plzně. Když mu bylo dvaadvacet let, opět se do svého rodiště na pár měsíců vrátil. Nikoliv ovšem do čtvrti Slovany, kde je porodnice, ale na Bory do pověstné věznice... Životní příběh legendy českého undergroundu Františka Stárka řečeného Čuňas představuje nový pětidílný pořad z cyklu Osudy. Poslouchejte on-line.

Připravil: Dominik Mačas
Premiéra: 23. 8. 2021

Už na základní škole v Teplicích založil s kamarády po vzoru pražské skupiny Hells Devils vlastní bigbítovou kapelu Yellow Spooks, pro kterou psal František Stárek texty a dělal jí manažera. Zde získal přezdívku Čuňas podle jedné postavy z filmu Výhodná koupě. V 70. letech se postupně spřátelil s muzikanty z kapel The Plastic People of the Universe, DG 307, Umělá hmota a dalšími osobnostmi pražského undergroundu – Magorem, Egonem Bondym, Quidem Machulkou, Hendrixem a dalšími. Stále ale zůstával rozkročen mezi Prahou a Teplicemi, kde byl součástí umělecké skupiny Pecka z vajíčka.  

František Stárek

Po vzniku Charty 77 se František Stárek připojil k jejím signatářům a současně se podílel i na jejím rozšiřování. Na konci sedmdesátých let žil v undergroundové komunitě v Nové Vísce u Kadaně, která byla jedním z center podzemní druhé kultury. Zde se také zrodil legendární samizdatový magazín Vokno, kterého byl František Stárek šéfredaktorem. StB ho sledovala na každém kroku a za své aktivity nakonec několikrát skončil ve vězení. A právě tam ho zastihly i události v listopadu 1989. Vokno začalo vycházet oficiálně, vraceli se kamarádi z exilu, on sám se mohl podívat do New Yorku, všechno byl jeden velký mejdan.

Čtěte také

Na žádost Václava Havla pak vstoupil František Stárek do tajných služeb, budoucí české BIS. O tomto jeho působení, které nakonec trvalo sedmnáct let, se ale v Osudech nedozvíme prakticky nic, protože je stále vázán mlčenlivostí. Po kariéře v tajných službách se Stárek rozhodl pro dráhu badatele a v současnosti pracuje v Ústavu pro studium totalitních režimů. Zaměřuje se na historii českého undergroundu, o které už publikoval několik knih. Současně se podílí na vydávání Voknovin, přednáší a v létě na Skalákově mlýně připravuje Underground festival Magorovo Vydří.

Psáno pro Týdeník Rozhlas.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.