Pavlíček, Načeva a Pavel Bořkovec Quartet. Mimořádný koncert hvězd české alternativy

4. listopad 2019

Karlínské Studio A po třech letech hostilo živé provedení hudebního projektu Na svahu. Na desce natočené na stejném místě v květnu roku 2016 své síly spojily významné osobnosti české alternativní scény – kytarista Michal Pavlíček a zpěvačka Monika Načeva – se smyčcovým kvartetem Pavla Bořkovce. Album se přitom stalo přirozeným vyústěním hudebního hledačství a žánrové rozkročenosti všech zúčastněných protagonistů. Moderuje Markéta Kaňková.

Projekt Na svahu je oslavou poetiky básní Jáchyma Topola. S ním se Monika Načeva spojila už na počátku své sólové kariéry.

„Hodně jsme se scházeli po různých hospodách, barech, s Filípkem (Topolem) jsme byli takoví sourozenci. Úplně jsme si připadali jako beat generation v Americe. Psí vojáci byli tehdy se mnou hodně propojení a bylo to znát i na koncertech,“ vzpomíná Načeva.

S Jáchymem Topolem pak spolupracovala i po svém debutu. „Byla jsem jeho vrchní múza a médium, které přinášelo mezi lidi jeho básně. On pořád tvrdí, že není básník. Podle mě je jeden z našich nejlepších básníků.“

Přizvat ke spolupráci Bořkovcovo kvarteto byl nápad Načevy. Kvarteto známé svou nevšední dramaturgií, aranžérskými i skladatelskými dovednostmi (významně se například podílelo na hudbě k filmu Miroslava Krobota Kvarteto) přineslo nový, jak říká Načeva, romantický pohled na písničky z jejích dřívějších alb Možnosti tu sou, Načeva a Mami.

Monika Načeva a Michal Pavlíček

Hudebního skladatele, kytaristu, zpěváka, producenta a textaře Michala Pavlíčka si většina posluchačů spojí s legendárním Pražským Výběrem nebo se skupinou Stromboli. Je ale také úspěšným a plodným autorem scénické, muzikálové a filmové hudby, jako autor filmové hudby se prosadil i v zahraničí. S Monikou Načevou spolupracuje od počátků její sólové tvorby, poprvé se sešli na počátku 90. let při přípravě jejího debutu.

Michal Pavlíček a Monika Načeva se smyčcovým kvartetem Pavla Bořkovce ve Studiu A

Monika Načeva je divadelní herečka a zpěvačka s neobyčejně pestrým žánrovým záběrem, od rocku až po experimentální elektronické projekty. Debutovala v roce 1994 albem Možnosti tu sou, velký ohlas přineslo v poslední době její angažmá v triu s Ivou Bittovou a Lenkou Dusilovou i uvedení klipu k písni Mý technický já v režii Petra Marka.

Čtěte také

Koncert ve studiu A nabídl v přímém přenosu nejen písničky z projektu Na svahu, ale také rozhovor moderátorky Markéty Kaňkové s protagonisty večera – Monikou Načevou, Michalem Pavlíčkem a violistou Matějem Kroupou.

autor: ČRo Vltava