David Schneider: Jsem zmaten

14. listopad 2018

Jsem zmaten, s tím, že nerozumím všem těm apkám, lajkům a hejtům, které tak bravurně zvládá moje devítiletá dcera, jsem se už smířil.

Když mi o nich vypráví, reaguji většinou nějak jako aha, hm, no to jsem nevěděl a podobně. Ale teď přestávám rozumět svému rodnému jazyku, češtině.

Ranní úvaha Davida Schneidera: Absolutní štěstí

Smích, úsměv

Igor Chaun si nedávno v Českém rozhlase posteskl, že na tvářích spolucestujících v MHD se zračí únava, šedivost, neradostnost, že lidem chybí cíle.

Když se mne nejmenovaný obchodní řetězec snažil nalákat na „bombastické ceny“, říkal jsem si, že to není nic pro mne, wikipedie slovo bombastický vysvětluje jako nabubřelý, nafouknutý, významem přehnaný a tudíž jsem si představil i vysoké, obrovské ceny, na které se snaží nalákat ty, kteří mají potřebu utrácet a nevědí, za co. A k těm já rozhodně nepatřím. Později jsem pochopil, že bombastickými cenami jsou myšlené ceny nízké, tedy spíše minimalistické nebo lépe minimální.

Slovům začínajícím předponou mega sice rozumím, musím ale musím se přiznat, že ve mně vzbuzují spíše zápornou odezvu a nenechám se jimi nalákat. Také slovo kultovní mne poněkud zarazilo na reklamě na divadelní představení, jehož premiéra ještě neproběhla. Jak může být kultovní něco, co ještě nikdo neviděl?

Nedávno jsem také zjistil, že si mohu koupit funkční oblečení, funkční tričko, funkční šortky, slipy a podobně. Slovo funkční jsem měl dosud spojené například s funkčním obdobím prezidenta republiky, tedy s dobou, po kterou by měl prezident být ve funkci a měl by snad i fungovat. Ale šortky? A trička? A slipy? Jaké je jejich funkční období? A jak dlouho budou fungovat? Znamená to snad, že všechny moje obyčejné součásti oděvu, které mám doma nefungují? Co si s nimi počnu? Nechce se mi je vyhodit!

„Funkční prádlo“ odvede pot, ochrání před deštěm a ještě zahřeje, zázraky ale neumí

03307258.jpeg

Sportovní oblečení umí podle výrobců málem zázračné věci. Které z nich jsou fyzicky možné a jak jich dosáhnout, zeptal se Meteor výzkumníka Antonína Havelky z liberecké techniky.

A aby toho nebylo málo, internetová reklama mi nabídla funkční jídla. Letos jsem se dožil 60 let a dosud jsem nepozřel ani jedno funkční jídlo, nemám funkční slipy, šortky ani trička. Jen mi vrtá hlavou, jestli jsem vlastně nežil nadarmo. Možná, že některé potraviny či oděvy v mém dětství a mládí funkční byly, ale nikdo je tak nenazýval. Alespoň snad zatím nemám funkční dyspepsii, což je odborný výraz pro špatné trávení.

Také mne fascinuje nabídka chytrých telefonů, domácích spotřebičů a v poslední době též automobilů. Naštěstí v mé domácnosti nejsou žádné chytré přístroje ani spotřebiče, kromě mobilního telefonu a ani ten není z těch nejchytřejších.

Občas mne sice sám od sebe upozorní na něco, co bych zřejmě přehlédl, informuje mne o událostech, o kterých bych vědět nemusel, mnohdy se týkají třeba života top modelek, fotbalistů nebo různých jiných celebrit a někdy vytočí telefonní číslo dle vlastního uvážení. Asi ví proč, ví víc, než vím já. Na koupi chytré chladničky, pračky či myčky nádobí zatím nepomýšlím. Vědomí, že jsem doma ten nejblbější, by mne asi zcela zdrtilo.

autor: David Schneider
Spustit audio