Daniel Raus: O zakleté dálnici

8. září 2020

Projel jsem se po D1 a byl to zážitek. Vlastně bych si neměl stěžovat, protože mě nepotkala žádná havárka. V rádiu přesto hlásili, že jakýsi úsek je lepší objet kvůli zúžení do jednoho pruhu, což se projeví hodinou zpoždění.

Oněch zúžení je ovšem tolik, že na dálnici můžete zapomenout. Je totiž zakletá.

Čtěte také

A tak jsem propadl meditaci nad psychologickým dopadem téhle dopravní tepny. Dlouhé kilometry se šinete omezeným úsekem, máte pocit, že to snad nikdy neskončí, až najednou zahlédnete značku. Hlásí konec utrpení. Za okamžik se před vámi otevře luxusní prostor, a vy šlapete na plyn, motor se raduje, otáčky nabíhají. Jenomže v tu chvíli další značka hlásí nové zúžení. Tu tady snad zapomněli, říkáte si. Ale kdepak. Nic nezapomněli. Jedete po D1.

Takže k té psychologii. Problém spočívá v pojmenování. Typický případ, kdy se název míjí s realitou. Ono velké D totiž znamená „dálnice“, nikoliv „deprese“, jak byste si mohli myslet. Kdyby se trasa jmenovala třeba K1 - jako „katastrofa“, nebo H1 - jako „horor“, člověk by se s osudem lépe smířil. Mimochodem, kdysi se „dé jedničce“ říkalo „tankodrom“, protože auta na ní poskakovala jako na cvičišti.

Řešení je tedy jasné: změna názvu. Nebyl by to ostatně první případ v dějinách. Daleko slavnější je v Americe pověstná Trasa 666, které se přezdívalo „ďáblova dálnice“. Vede z Arizony a Nového Mexika nahoru přes Colorado a Utah, podél území Navahů. Bylo s ní plno problémů a vykazovala šokující počet smrtelných nehod. Což se vyřešilo – div se světe – změnou názvu.

Čtěte také

Číslo 666 symbolizuje totiž zlo, o kterém se píše v poslední knize Bible, tedy ve Zjevení svatého Jana, zvaném také Apokalypsa. Kniha byla sepsána v prvním století na ostrově Patmos. Vystupuje v ní dosti odporná potvora, nesoucí jméno, jež má číselné vyjádření 666. A protože Apokalypsa je psána v hádankách, debatuje se dva tisíce let nad otázkou, co to vlastně znamená.

Jednodušší je proto otázka, který šílenec v Americe (plné křesťanů) pojmenuje dálnici tímhle magickým číslem? Odpověď je banální. Úředník. A proč? Protože mu to tak vyšlo, postupuje totiž systematicky. Zjevení svatého Jana buď vůbec nečetl, nebo si řekl, že předpis je předpis. A jestli si někdo myslí, že Amerika není byrokratická země, ať se tam zkusí nastěhovat.

Jisté je, že číslo 666 udělalo na té dálnici pěknou paseku a trvalo dlouhá desetiletí, než se ho povedlo změnit. K vysokému počtu nehod se nečekaně přidaly krádeže značek. Lidé si brali tři šestky jako suvenýr. Šířily se pověsti o tom, že dálnice je prokletá. Zpívaly se o ní písně, točily se o ní filmy. A stěžovali si Navahové, kterým tři šestky sice nevadily, ale celá ta patálie jim ve výsledku kazila obchody, protože k nim jezdilo málo turistů.

Čtěte také

A tak si to dal v roce 2003 jistý Bill Richardson do politického programu. Když se stal guvernérem Nového Mexika, splnil slib. Od té doby nese dálnice číslo 491. Počet nehod se snížil, značky nikdo nekrade a Navahové jsou spokojeni.

Jenomže. O té dálnici už nekolují zvěsti, nezpívají se o ní písně a netočí se o ní filmy. Je z ní úplně obyčejná, nudná dálnice. Což natolik mění úhel pohledu, že bych s novým názvem pro naši slavnou D1 radši počkal.

autor: Daniel Raus
Spustit audio