Charles Nodier: Slepci ze Chamouny. Tajemná povídka francouzského romantika

Kamil Halbich čte tajemnou povídku francouzského spisovatele, jednoho z průkopníků evropského romantismu. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Připravil a hudbu z vydavatelství ECM vybral: Petr Turek
Účinkuje: Kamil Halbich
Překlad: Jiří Našinec
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 25. 8. 2021

Francouzský prozaik, básník, literární kritik, bibliofil, jazykovědec a přírodovědec Charles Nodier (1780–1844) byl odkojen německým a anglickým romantismem. Krušné zážitky z doby revolučního teroru a tragické ztráty v okruhu blízkých lidí ovlivnily pesimistické ladění jeho tvorby. Z té vynikají zejména povídky a romány s tajemnými náměty, v nichž hraje rozhodující úlohu zjitřená představivost a věštecké sny hrdinů: Jean Sbogar, Mora aneb Démoni noci, Trilby aneb Argailský rarášek, Drobečková víla, Inés de Las Sierras, Devítník aj.

Psal básně, romány, odborné stati (filologie, entomologie), eseje (o snu, o fantastičnu). Významnou částí jeho díla jsou fantastické povídky (spolu s Jacquesem Cazottem je považován za průkopníka tohoto žánru ve Francii). Plného ocenění došel Nodier až ve 20. století, kdy se k jeho odkazu začali hlásit surrealisté, členové Patafyzického kolegia, milovníci fantastiky i romantiky.

Povídku Slepci ze Chamouny z českého souboru s názvem Démoni noci (nakl. Havran, Praha 2016) zalidňují typicky nodierovské postavy společenských vyvrženců, kteří osudově prohrávají boj s utilitárně založeným světem.

autor: tur
Spustit audio