Český sen Tomia Okamury

13. srpen 2010

V nedělní Čajovně zavítáme mimo jiné do Japonska. Do studia přijde mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura, kterému před nedávnem vyšla životopisná kniha. Napsal ji společně s novinářem, výtvarníkem a svým dobrým kamarádem Jaroslavem Novákem Večerníčkem a jmenuje se Tomio Okamura – Český sen.

Přestože se Tomio narodil v Tokiu a část života tam dokonce prožil, když se ho dnes zeptáte na jeho původ, nejspíš vám řekne, že je Čech. V pořadu se dozvíte, jak kuriózním způsobem se seznámili jeho rodiče, které svátky česko-japonská rodina slavila nebo jak se japonsky řekne “smrt z přepracování” a zda je tento způsob úmrtí běžný.

Připomeneme si také Tomiovy začátky v oblasti cestovního ruchu, nahlédneme do zákulisí reality show České televize Den D a v neposlední řadě nabídneme informace o cestovce pro plyšáky, která už nějakou dobu úspěšně funguje.

02118655.jpeg

Čajovnu připravila a uvádí Kateřina Rathouská.

autor: krs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.