Čapkovské Vánoce na Vltavě nabídnou dvě rozhlasové premiéry a další bohatý program

22. prosinec 2018

Závěr ČeskoSlovenského roku na Vltavě patří jednomu z hlavních představitelů meziválečné kultury, od jehož úmrtí uplyne na Boží hod vánoční 80 let. Poslední letošní osmičkové výročí si připomíná kulturní veřejnost a v rozhlasovém vysílání nepůjde o žádnou tichou vzpomínku. Dílo Karla Čapka i jeho bratra Josefa zaplní adventní a sváteční dny a dovede nás až k novému roku. 

VÝBĚR Z PROGRAMU:

25. prosince

20:00 Továrna na absolutno

Inzerát. První část dvoudílné dramatizace antiutopistického románu o hrozbách nekontrolovaného pokroku, fanatismu a lidském svědomí. Režie Jiří Horčička. Osoby a obsazení: Vypravěč (Vladimír Brabec), ing. Rudolf Marek, vynálezce (Rudolf Hrušínský) a další.

26. prosince

14:00 Pastýřko Eiffelko (PREMIÉRA)
Čapkovy překlady moderní francouzské poezie ve výběru a s komentáři Václava Jamka. Účinkují Petr Lněnička a Igor Bareš. Hudební spolupráce Libor Dřevikovský. Zvuk Jiří Benák. Připravila Blanka Stárková. Režie Markéta Jahodová.

27. prosince

14:30 Kriminální případy
Humoristické povídky Spolek věřitelů barona Biháryho a Rekord namluvil před více než půl stoletím nezapomenutelný Karel Höger.

28. prosince

14:30 Pád rodu Votických
Případ jedné historické záhady ožívá v podání Miloše Kopeckého, Vlastimila Brodského a Luďka Kopřivy.

Jak kanonická jsou díla Karla Čapka, ukázala i vltavská anketa Kánon100:

Karel Čapek: Válka s mloky

Karel Čapek: Válka s mloky (účinkují František Filipovský, Rudolf Hrušínský, Karel Höger, Jan Pivec a další)

„Haló, vy lidé!“ Ironické podobenství Karla Čapka o civilizaci ve slavné rozhlasové adaptaci z roku 1958. V hlavních rolích Karel Höger, Jan Pivec, Rudolf Hrušínský nebo František Filipovský. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V kategorii román století se na prvním místě umístila Válka s mloky, v kategorii esejistické dílo se umístil na třetím místě Čapkův Marsyas. K Čapkovi a jeho dílu se vrací nejen čtenářské generace, ale také generace rozhlasových posluchačů i tvůrců. Díky tomu uvedeme rozhlasové nahrávky od šedesátých let až do současnosti.

Hlavní premiérou je desetidílná četba Povětroně, útlého románu z noetické trilogie, kterým navazujeme na nedávného Hordubala s Igorem Barešem. Právě Čapkovy noetické romány jsou pro řadu odborníků z jeho díla nejživější, nejpodnětnější. S perspektivou nedávné výstavy v pražském letohrádku Hvězda se spolu s Václavem Jamkem budeme zabývat  překlady francouzské poezie, které Čapek pořídil.

Logo

Nic menšího než opětovné stvoření světa dostane na Štědrý večer od Boha za úkol Adam, který byl se stávajícím světem rychle hotov. Adam Stvořitel je hra bratří Čapků s Viktorem Preissem v hlavní roli. Apokryfním přístupem k historii a mytologii Karel Čapek proslul hlavně v Knize apokryfů – její rozhlasové zpracování opět s Viktorem Preissem a dále Josefem Somrem, Simonou Stašovou či Libuší Šafránkovou nabídneme posluchačům 25. prosince odpoledne.

Čtěte takéPo stopách Karla Čapka

Bůh, štěstí a víra mají místo také v románu, který původně vycházel na pokračování jako fejetony: Továrna na absolutno. U zázračného karburátoru, který obrací lidi ke šlechetnosti tak efektivně, až vžene svět do svaté války, se objeví herci Rudolf Hrušínský, Jiří Adamíra, Gabriela Vránová a další 25. a 26. večer.

Vánoce nebudou jen s Čapkem
Na Štědrý den na Vltavě uvádíme Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby (19:00), půlnoční mši z kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze s ms.Tomášem Halíkem, moravskou Vánoční mši s komentáři Miloše Štědroně (13:00), a besedu k 200.výročí vzniku písně Tichá noc (16:00).
Kromě toho připomeneme dvojicí starších pořadů letošní 80. narozeniny básníka Rudolfa Matyse a 90. narozeniny básníka Karla Šiktance. V roce 100. výročí konce 1. světové války znovu uvádíme také vánoční vydání cyklu Polní pošta.
Na Boží hod a Štěpána nás čekají další premiérové vánoční pořady, hudební i slovesné. Například z rozhovorů s písničkářem Charlesem Aznavourem.

Rodný kraj Čapkovy rodiny procestujeme ve Víkendové příloze, speciální seriál po Čapkových stopách připravuje Mozaika. Vizitka nabídne o svátcích setkání s ředitelkou památníku Karla Čapka na Strži. Čekají nás povídky Karla Čapka z různých sbírek od Štědrého dne až do konce týdne, na sváteční dny také výběr z esejů Josefa Čapka – o prospěšnosti kulhavého, zamyšleného a kontemplativního poutnictví například. Krátké fejetony Karla Čapka nám přečte Ladislav Pešek, Otakar Brousek starší představí výběr zamyšlení z knihy Marsyas.

Natáčení hry Obchod na korze, v hlavních rolích Jaroslav Plesl a Zdena Procházková

Kromě bratří Čapků nás kolem Vánoc čeká řada vánočních pořadů (například o dvoustém výročí písně Tichá noc, nebo o moravské Vánoční mši) a také poslední velké premiéry ČeskoSlovenského roku. Od poloviny prosince uvádíme seriál podle Neviditelného Jaroslava Havlíčka – celý zůstane k poslechu na našem internetu až do Tří králů. Poslední sobotu v roce pak přineseme Obchod na korze, rozhlasovou premiéru podle novely Ladislava Grosmana, kterou proslavil film Jána Kadára a Elmara Klose. Do hlavních rolí obsadil režisér Petr Mančal Jaroslava Plesla a Zdenu Procházkovou.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.