Karel Čapek: Válka s mloky

18. prosinec 2018

„Haló, vy lidé!“ Ironické podobenství Karla Čapka o civilizaci ve slavné rozhlasové adaptaci z roku 1958. V hlavních rolích Karel Höger, Jan Pivec, Rudolf Hrušínský nebo František Filipovský. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasovou dramatizaci utopického románu Karla Čapka Válka s mloky inscenoval Jiří Horčička v roce 1958 podle scénáře Jaroslavy Strejčkové. Zkušená dramaturgyně dokázala využít vynalézavou Čapkovu hru s žánrovými útvary a v letech, kdy ještě v programu rozhlasu doznívala dogmatická socialistická dramatika, přišla s originálním a rozhlasově inspirativním scénářem. Jiří Horčička  – s vydatnou podporou mistra ve vymýšlení zvukových efektů Radka Nikodéma – natočil inscenaci, která měla masový ohlas posluchačů a vešla do dějin české rozhlasové režie jako inovativní dílo.

Čapkovské Vánoce na Vltavě nabídnou dvě rozhlasové premiéry a další bohatý program

Čapkovské Vánoce na Vltavě

Závěr ČeskoSlovenského roku na Vltavě patří jednomu z hlavních představitelů meziválečné kultury, od jehož úmrtí uplyne na Boží hod vánoční 80 let. Poslední letošní osmičkové výročí si připomíná kulturní veřejnost a v rozhlasovém vysílání nepůjde o žádnou tichou vzpomínku. Dílo Karla Čapka i jeho bratra Josefa zaplní adventní a sváteční dny a dovede nás až k novému roku. 

Válka s mloky otevírala slavnou éru rozhlasové režie a dramaturgie, násilně utnutou společenskou a politickou normalizací. Legendární inscenaci uvádíme na závěr vltavského ČeskoSlovenského roku, který ve vysílání patří právě Karlu Čapkovi – od jeho úmrtí uplyne na Boží hod vánoční 80 let.

Osoby a obsazení: autor (Karel Höger), kapitán van Toch (Jan Pivec), vrátný Povondra (Rudolf Deyl ml.), pan Bondy (Bedřich Veverka), dále účinkují Rudolf Hrušínský st., František Kreuzman, František Filipovský, Jaroslava Adamová, Vladimír Hrubý, Josef Gruss, Jaroslava Drmlová, Josef Vošalík, Oldřich Lukeš, Ivo Gübel, Ota Sklenčka, Bohumil Bezouška, Karel Pech, Karel Pavlík, Felix le Breux, Rudolf Pellar, Bohuš Hradil, Jiří Hurta, Erik Zámiš, Bedřich Bobek, Artuš Kalous, Jindra Hollmanová, Karel Kastner, Karel Houska, Jaroslav Cmíral, Jiří Hesoun, Miloš Hlavica, Oldřich Musil, Milan Mach, Jiří Suk, Josef Chvalina, Richard Záhorský, Karel Oprich

Dramatizace: Jaroslava Strejčková
Dramaturg: Jaromír Ptáček
Režie: Jiří Horčička

Natočeno v roce 1958.

Spustit audio