Atlas of Furniture Design. Instituce Vitra Design Museum vydalo doposud nejobsáhlejší publikaci o dějinách moderního nábytku

22. červen 2021

Tento obrovský umělecko-historický počin je vyvrcholením více jak dvaceti let práce týmu několika desítek expertů na dějiny moderního designu. Pod vedením ředitele Vitra Design Musea Matea Kriese a jeho šéf-kurátora Jochena Eisenbranda vznikl atlas mapující historický vývoj moderního nábytku, technologií jeho výroby a rozmanitých stylových tendencí, které ho ovlivňovaly.

Kdo jiný by mohl takovou knihu připravit než právě značka Vitra a její museum, synonymum k progresivnímu nábytkovému designu, jeho produkci i historické reflexi. Vitra Design Museum bylo založeno v roce 1989 značkou Vitra a Rolfem Fehlbaumem s vizí vytvořit přední výstavní instituci a kolekci historického nábytku moderní éry. Do roku 2010 mu šéfoval legendární sběratel a odborník Alexander Von Vegesack.

Přebal publikace Atlas of Furniture Design

S novou publikací Vitra Design Museum rekapituluje svou kolekci, která dnes čítá přes 20 000 historických artefaktů. Její základ využila pro novou publikaci, jež obsahuje 1 740 příkladů moderního designu. Ty jsou uspořádány do čtyř přehledných chronologicky řazených kapitol, které jsou mimo jiné charakterizovány samotnou obálkou knihy, ukazující siluety čtyř ikonických židlí z dějin moderního designu. Michael Thonet a ohýbané bukové tyče židle číslo 14 charakterizují první část, modernismus 20. a 30. let je pak symbolicky znázorněn židlí z trubkové oceli od Miese van der Roheho, poválečný boom definuje sklolaminátová skořepina manželů Eamesových a konečně současnou éru uvádí slavná Chair One of Konstantina Grcice.

Ukázka z publikace Atlas of Furniture Design

V rámci těchto základních kapitol se čtenáři seznámí se zásadními příklady moderního nábytkářského designu, kterým je věnován poměrně rozsáhlý prostor, včetně archivních fotografií a obsáhlých textů napsaných vždy předními odborníky pro danou problematiku. Na knize jich pracovalo asi sedmdesát. Méně známější příklady jsou pak řazeny dál v přehledných rastrech s fotografií a základními informacemi. Kromě delších esejí je každá kapitola obohacena o názorná ilustrovaná schémata, ukazující časové osy nebo spolupráce mezi designéry a značkami.

Ukázka z publikace Atlas of Furniture Design

Atlas nábytku je bezesporu nejobsáhlejší knihou svého druhu, i přesto tam některé zásadní objekty z historie chybí. Naprostá absence art deca nebo dekorativního modernismu padesátých let je trochu zavádějící. Jakoby tyto styly nebyly součástí vývoje moderního nábytku. 

Atlas nábytku je ultimátním dílem historiografie moderního designu a zásadním průvodcem vývoje nábytku uplynulých dvou století. Jeho cena okolo 5 000 Kč je sice vysoká, ale atlas bezesporu stojí za to. 

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související