Alena Scheinostová: Až vyjdeme ven

7. duben 2020

Vzpomínáte na tu roztomilou scénu z Cimrmanovy Švestky, kde chorobně zapomnětlivému Ladislavu Smoljakovi z celé rozsáhlé debaty utkví jediné. A to, že „nesmí říkat žebřík“?

Stejně si v těchto dnech mnohokrát přeju, abych už neslyšela slovo „koronavirus“. Ne proto, že by se mi snad zalíbil přístup turkmenské vlády, která ten výraz zakázala v domnění, že tím anuluje nemoc.

Čtěte také

Ani ne, že bych se zhlédla v hrdinech Harryho Pottera, kteří „vy-víte-koho“ nejmenovali v obavách, aby na sebe nepřivolali jeho ničivou moc. Prostě jen nechci, aby mi nějaká mrňavá poťouchlá potvůrka zastřela všechny ostatní obzory.

Jsme měsíc doma. Děti se zajely v online výuce a jsou spokojené, že je nemůžeme honit od mobilů a počítačů, protože ony se přece učí. Povídali, že mu hráli, myslím si, ale budiž, taky u toho notebooku těch x hodin denně jenom nepíšu. Kocour je šťastný, že má smečku doma, a libuje si, že mu nezavřeli obchod s konzervami.

Manžela teď vidím každý den – zajímavý člověk! Až konečně vyřeší, jak to letos bude s těmi přijímačkami a jak to napsat na sítě, zkusím se ho na pár věcí zeptat a probrat s ním i nějaké ty filozofické nebo uměnovědné otázky. Rodiče se nám rozjeli na zahrádky, šťastně se v nich rýpou a užívají jara. Často si voláme. Zatím jsme všichni naštěstí zdraví, a tak si říkám, že takhle klidný, dlouhý, intenzivní společný čas už nejspíš nikdy nezažijeme.

Čtěte také

Samozřejmě, pro všechny to byl náraz. Zrušit schůzky, ušít roušky, vyboxovat si kus svého prostoru, pytlík mouky, droždí a jakýs takýs řád. Ale pořád jsme to my – ne nějaké anonymní jednotky, položky na seznamu, zredukované na číslo a definované výhradně měrou, jakou jsme ohroženi.

Pěstuju kytky, jako každý rok. Máte už zasetá rajčata a fazole? Vajíčka letos omaluju v klidu, stačí jich méně, s obchůzkou nepočítám – beztak mně to pomlázkování odjaktěživ šlo na nervy. Pošleme pohlednice, posíláme je vždycky. A potom je tu muzika, děti cvičí a já se učím jeden těžký part, mám na to trochu déle, ale vynechat nemůžu, hned by to bylo znát.

Když jsme jako studenti dobrovolničili u nemocných, pokyn byl jasný: Bavte se o všem, jen ne o nemoci. Hledejte, co je zdravé, co bude platit i potom. Podobně kolegům ze zaměstnání nebo rodičům, kteří na chvíli nechali hlídat děti a vyšli si spolu, se doporučuje hlavně nemluvit o práci a o dětech.

Čtěte také

Počasí, restituce, Meghan Markleová – vzpomínáte ještě, co to znamená? A co třeba víra, práva uprchlíků nebo elektromobilita? Koronavirus nás spojuje jen povrchně. Až – dej Bůh – odputuje za morem a černými neštovicemi, pomine ta svornost a společný zájem, které nás dnes tak příjemně překvapují. Kým budeme po tom, až se omezení uvolní a my vyjdeme – řečeno s evangelistou – z našich skalních hrobek? Budeme titíž. Tak ať nezapomeneme, jak se to dělá!

autor: Alena Scheinostová
Spustit audio