Znovuobnovená kolekce Tropique. Dánská značka Gubi rozšířila své portfolio o židle designéra Mathieua Matégota

5. duben 2022

Již jsme referovali o dánské značce Gubi, která se z velké části své produkce zabývá re-edicemi zapomenutého nábytku méně známých designérů dvacátého století. Již na počátku jejich produkce stála tvorba maďarsko-francouzského designéra Mathieua Matégota. Teď Gubi rozšiřuje jeho portfolio o elegantní kovové židle Tropique. Patří mezi vrcholná díla, které tento designér a interiérový dekoratér během své relativně krátké kariéry vytvořil. 

Maďarsko-francouzský designér Mathieu Matégot

Matégot se narodil v Budapešti. Ještě před druhou světovou válkou emigroval do Francie a během čtyřicátých let začal s produkcí vlastních interiérových a dekorativních předmětů. Věnoval se designu drobných kovových doplňků, svítidel a nábytku. Nepracoval jako produktový designér pro vybrané značky, ale své výtvory prezentoval pod svou vlastní značkou. Během padesátých let se jeho produkce značně rozšířila a Matégot pravidelně prezentoval své výrobky na prestižních expozicích jako Salon des artistes décorateurs nebo Salon d'Automne. Matégotovou specializací byl nábytek z kovu. Používal řadu technologií na jeho zpracování. Věnoval se ohýbání drátu či tvarování perforovaného plechu, který se stal hlavním poznávacím prvkem jeho tvorby.

Matégotovo studio dosáhlo v polovině padesátých let značného věhlasu a jeho manufaktura produkovala jeho vlastní návrhy v relativně velkém množství. Nábytek s poetickými geografickými názvy, jako kolekce Casblanca, Nagasaki, Bagdad, Osaka a další se vyznačovaly expresivními skulpturálními tvary a lehkostí kovové konstrukce. Nově reprodukovaná řada Tropique byla určena především do exteriéru a tvořila páteř Matégotovy produkce již od roku 1950, kdy jí představil v instalaci zaplněné tropickou florou na výstavě La Fleur dans la Maison.

Čtěte také

Matégotova nábytkářská kariéra však netrvala příliš dlouho. Na počátku šedesátých let se designér rozhodl zanechat své návrhářské práce a věnovat se pouze tvorbě autorských tapisérií a malbě. Dnes jsou původní originální Matégotovy objekty cenným sběratelským artiklem. V nabídkách prestižních galerií a aukcí za ně můžete lehce zaplatit desítky tisíc eur. I proto je licencovaná re-edice jeho nábytku od dánské značky Gubi vítanou alternativou pro ty, kteří jeho dílo mají rádi. Gubi dnes vyrábí již několik Matégotových návrhů, včetně ikonické židle Nagasaki, křesla Copacabana nebo svítidla Satellite.   

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související