Pionýr amerického art deca a modernismu. Nová monografie odhaluje zapomenutou tvorbu designéra Jocka Peterse

15. březen 2022

Já jsem se osobně setkal s tvorbou Jocka Peterse již v roce 2018, kdy jsem v Los Angeles navštívil interiéry legendárního bývalého obchodního domu Bullocks Wilshire, které v polovině dvacátých let navrhl právě tento zapomenutý představitel a pionýr amerického art deca a modernismu. O to více mě potěšilo, že minulý rok vydal v texaském Austinu usazený historik moderní architektury a designu Christopher Long vůbec první monografii tohoto pozoruhodného tvůrce. 

Christopher Long se již dlouhodobě zabývá americkým modernismem a jeho evropskými kořeny. Podrobně zdokumentoval svými knihami práce evropských imigrantů jako byli Paul Frankl a Kem Weber, oba stojící na počátku amerického moderního designu. Teď se vrhl na dílo Jocka Peterse, kterého spojuje s výše jmenovanými jeho původ. V knize Jock Peters, Architecture and Design: The Varieties of Modernism, kterou vydává nakladatelství Bauer and Dean, odhaluje jeho doposud nezmapovaný život i dílo.

Ukázka z monografie Jock Peters, Architecture and Design: The Varieties of Modernism

V roce 1889 se Peters narodil v Německu. Po studiu na stavební škole pracoval pro slavného architekta Petera Behrense v Berlíně. V roce 1920 se stal ředitelem umělecké školy v Altoně nedaleko Hamburku.

Ukázka z monografie Jock Peters, Architecture and Design: The Varieties of Modernism

Nakonec se ale rozhodl odejít za svým bratrem Georgem do Spojených států amerických, kde se usadil v Los Angeles. Tam také v roce 1927 založil studio Peters by Jock, Brothers Modern American Design Office. Navrhoval rodinné domy, interiéry restaurací, klubů i obchodních domů. Z nich vyniká především zmíněný obchodní dům Bullocks Wilshire, který byl vůbec nejluxusnějším obchodním domem na západě USA. Jeho interiéry pojal Jock Peters v tehdy módním art decovém stylu s prvky dynamického stylu Streamline.

I jeho často nerealizované návrhy rodinných domů vykazují překvapivě pokrokové myšlenky, které ve stejné době uváděli v život architekti jako Richard Neutra nebo Rudolph Schindler, zakladatelé kalifornského modernismu. Patřil k nim i Peters, bohužel svou tvorbu nemohl výrazněji rozvinout, zemřel v roce 1934. I tak byl jeho přínos značný, což ostatně dokazuje i bohatě ilustrovaná monografická publikace.    

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související