Zkouška sirén jako umělecké dílo se vrací. Orchestr BERG zahrál plavcům v bazénu

3. červen 2020

Milovníci zkoušky sirén měli smůlu – od začátku roku se v řádném termínu uskutečnila pouze jediná zkouška sirén v březnu. O to slavnostnější byla ta červnová. Orchestr BERG a Sbor Subito uvedli v plaveckém bazénu v Podolí premiéru kompozice Sirény z Titanu skladatele Jana Ryanta Dřízala. Na všechny odvysílané sirény se můžete podívat ve videoarchivu.

„Salo pohlédl dolů do vody obdélníkového bazénu. Na dně bazénu, dva a půl metru pod vodou, byly tři sirény z Titanu. Byly to sochy vytvořené Salem z titanské rašeliny.“ To jsou tři věty ze slavného sci-fi románu Kurta Vonneguta jr., které daly název celé jeho knize a také nové skladbě Jana Ryanta Dřízala.

Skladatel Jan Ryant Dřízal

Jeho sirénami se první červnovou středu staly členky Sboru Subito. „Chtěl jsem nechat vyznít ženský zpěv v magickém prostoru bazénu v Podolí. Je to tentýž prostor, kde jsem se jako malý kluk bál skokanských můstků a hluboké vody pod nimi. Živé Sirény nás hypnotizují svým pulzujícím zpěvem a čekají, až se k nim připojí jejich mechanická družka ze sousední střechy starých převlékáren.“

Čtěte také

Integrovat do miniaturní hudební kompozice co nejzajímavěji 140vteřinový zvuk sirény, která se v rámci zkoušky rozezní napříč republikou každou první středu v měsíci, se ve spolupráci s Orchestrem Berg úspěšně pokoušejí přední čeští skladatelé. Český rozhlas Vltava koncerty vysílá v přímém přenosu a streamuje jako video.

Sirény jako umění? Otevřete každou první středu v měsíci v poledne okno a laďte Vltavu! Všechna videa projektu Hudba k siréně si pak můžete pustit ve videu na YouTube.

autoři: Orchestr Berg , Český rozhlas Vltava