Ženy, ženy, ženy! Hudba evropských skladatelek v podání Ensemble Spectrum

21. listopad 2021

MusicOlomouc 2021 ve Futurissimu podruhé a opět pouze ženské skladatelky, kterým dal dramaturg a ředitel festivalu Marek Keprt letos jednoznačný prostor. Jejich hudbu interpretuje bratislavský Ensemble Spectrum, který je už souborem smíšeným a vede jej skladatel Matej Sloboda. V Uměleckém centru Univerzity Palackého se 25. října představily skladatelky od nás, z Polska, Ukrajiny, Španělska a Německa.

Progresivní dramaturg

Poslouchat budete nejen hudbu skladatelek dvou generací, ale rovněž rozhovor s Markem Keprtem, který vedle vedení festivalu je také skladatelem, výkonným klavíristou, pedagogem a členem olomouckého souboru Lichtzwang.

Čtěte také

Dozvíte se například, jak podstatné je pro produkci festivalu propojení s vysokoškolskými studenty, jak výrazná byla letos prezentace z Pobaltí a jak důležitá je pro festival spolupráce s Moravskou filharmonií Olomouc.

Téma letošního festivalu bylo Ženy: Women. Tři světové premiéry českých skladatelek a tři zahraničních a mnoho českých premiér. Dříve poměrně běžnou situaci, kdy ženy-autorky byly na programech festivalů nebo sezón v drtivé menšině, Marek Keprt otočil záměrně. Mnohé z nich do Olomouce přijely také osobně.

Ženská témata?

Čím se ve svých skladbách inspirují? Martina Kachlová reaguje dílem Pray for Viola na dosud nevyřešenou brutální vraždu mladé slovenské učitelky, fotografky a modelky Violy Macákové. Estera Wytyňska je zase autorkou miniatury Mlhu nechávám za sebou, která je součástí projektu Nový úsvit, druhé edice s názvem Ozbrojená žena slovenského Ensemble Spectrum.

Ženské skladatelky v podání Ensemble Spectrum na festivalu MusicOlomouc

Skladba Körnung Anny Arkushyny čerpala z fenoménu zrnitosti a šumu na starých fotografiích a znít bude velmi křehce a potichu. Helga Arias v nás svou aktuální hudbou zanechává představu osoby s mnohočetnou poruchou osobnosti, která se „rozmazává“ v (ne)komunikaci jednotlivých nástrojů. Carola Bauckholt, nejzkušenější skladatelka večera, připravila ve skladbě Laufwerk smyčky předem nahraných zvuků, které se vynořují a opět rozplývají v celku.

Spustit audio

Související