Zapomenutý italský design. Legendární studio designéra Achilla Castiglioniho v Miláně vydalo další tajemství

23. únor 2021

Potomci Achilla Castiglioniho nalezli v nepřeberném množství skic, modelů, sběratelských předmětů a unikátů prototypy pro kompletní kolekci psacích potřeb. Společně se start-upovou značkou Ego.M se jí rozhodli uvést na trh.

V historii designu neexistuje mnoho stejně kultovních jmen jako byl právě Achille Castiglioni. Společně se svými bratry Pierem Giacomem a Liviem, se kterými si založil své studio již ve třicátých letech, redefinoval význam slova design a pomohl Itálii stát se designérskou jedničkou během poválečného ekonomického boomu. Achille Castiglioni vnesl do designu rafinovanost, vtip a zvláštní charakteristický moment energie, který se pro něj stal nezaměnitelným. 

Castiglioni si během padesátých let vytvořil svůj styl bez rukopisu. Zní to paradoxně, ale je to tak. Na rozdíl od svých současníků se tolik nezabýval stylingem a tvorbou elegantních tvarů, ale přistupoval ke každé zakázce specificky, šel k podstatě věcí. Tím se stal jedním z nejdůležitějších designérů dvacátého století. Svými jakoby „bezformálními“ návrhy popíral standardní přístup k designu té doby a ve svých „readymade“ projektech překračoval hranice praktické funkce. Například ve stoličce Mezzadro, která byla v podstatě interpretací traktorového sedátka, nebo v houpací stoličce Sella s integrovaným cyklistickým sedlem jako sedákem, se vymezil racionální funkčnosti a s vtipem sobě vlastním předpověděl již v padesátých letech nové tendence radikálního a konceptuálního designu, které se objevily až o mnoho let později. 

Katalog italského designéra Achilla Castiglioniho

Jeho bývalý ateliér v Miláně patří ke kultovním místům. Dnes se o něj starají Castiglioniho potomci Giovanna a Carlo, funguje jako muzeum, ve kterém můžete poznat Castiglioniho v celé kráse. A jak je vidět stále je v jeho ateliéru co objevovat. Aktuálně to je nález psacích potřeb, které Castiglioni navrhl v roce 2001 společně s Gianfrancem Cavagliou. Byly odhaleny za velkým zrcadlem v hlavní místnosti studia. Rok před Castiglioniho smrtí je vyrobila ze dřeva dílna Bottega Ghianda. Dnes se tyto rafinované psací potřeby dostávají poprvé do sériové výroby a to prostřednictvím malé firmy Ego.M. 

Nečekaná profilace plnicího pera, grafitové tužky a propisovací tužky z kolekce Cento3 je charakteristická trojlistým řezem, který je Castiglioniho odpovědí na ideální uchopení psací potřeby do naší ruky. Původně dřevěné prototypy převedla značka Ego.M do grafenu, který vytiskla technologií 3D tisku. Inovovala tak design materiálově, charakter však zůstal stejný. Kolekce psacích potřeb byla symbolicky představena na 103. výročí narození Achilla Castiglioniho 16. února minulý týden.               

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související