Lídr francouzského modernismu. Pierre Guariche byl znovuobjeven v první komplexní monografii

16. únor 2021

Pierre Guariche je mezinárodně stále nepříliš známým pionýrem francouzského poválečného modernismu. Až do loňska o něm neexistovala žádná reprezentativní monografie a to přesto, že se zásadním způsobem podílel na rozvoji poválečného designu ve Francii. Obsáhlé publikace jsme se konečně dočkali loni na podzim, kdy ji vydalo pařížské nakladatelství Norma Éditions. V posledních letech zaplňuje právě toto vydavatelství prázdná místa na neprobádané mapě francouzského designu.

Experti Lionel Blaisse, Delphine Jacob a Aurélien Jeauneau společně splatili dluh francouzské kunsthistorie a sepsali vyčerpávající dílo shrnující význam Pierra Guariche. Ten se narodil v roce 1926 v rodině pařížských zlatníků. Studoval na École nationale supérieure des arts décoratifs, kde ho učil další významný designér René Gabriel. Diplomoval v roce 1949 a stal se členem skupiny Union des artistes modernes (UAM), která vznikla již ve třicátých letech odštěpením od tradičněji zaměřené Société des Artistes Décorateurs.

Ukázka z publikace Pierre Guariche – Luminaires, mobilier, architecture

V té době pracoval u dalšího svého učitele, designéra Marcela Gascoina, a začal na počátku padesátých let vystavovat svá díla na pravidelných interiérových a nábytkářských přehlídkách Salon des Arts Ménagers a Salon des Artistes Décorateurs. V té době se zajímal především o inovativní materiály a průmyslovou výrobu, která dávala designérům zcela nové možnosti. Mezi jeho první klienty patřila například galerie MAI a později firmy Airborne a Steiner, pro které navrhoval organicky koncipovaný nábytek s využitím hliníku, sklolaminátu, plastu i polstrování. Ve stejné době také navázal spolupráci s výrobcem svítidel Pierrem Disderotem, pro kterého vytvořil desítky populárních návrhů osvětlení elegantních a subtilních forem. Jedno z nich také dominuje obálce jeho nové monografie.

Skořepinovou židli navrhl Pierre Guariche v roce 1954

V roce 1954 pak Pierra Guariche zakládá se svými kolegy Josephem Andréem Mottem a Michelem Motierem studio Atelier de Recherche Plastique (ARP). Několik let se společně věnovali designu nábytku, svítidel i interiérům. Po rozpadu studia pracoval Guariche pro nábytkářské firmy Charles Minvielle a Meurop v Belgii, kde působil jako kreativní ředitel. Kromě designu se Guariche věnoval návrhům interiérů a architektury. Navrhl několik privátních domů, interiéry obchodů, kanceláří nebo nemocnic.

Na jeho tvorbu se všeobecně pozapomnělo. Ti, kdo jí ale registrují už nějakou dobu jsou především sběratelé. V nabídkách prestižních aukcí i galerií dosahují originální kreace Pierra Guariche velmi často i pěticiferných částek v amerických dolarech. Dobrý obchod udělala díky dlouholetému zájmu o jeho tvorbu například newyorská galerie Demisch Danant. Většinu unikátů, které prodala sběratelům je obsažena i v jeho první monografii, která vychází ve dvojjazyčné francouzsko-anglické mutaci.

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související