Vizitky, rozhovory s lidmi, kterým umění proměňuje život. Od 4. září na Vltavě

1. září 2017 16:45

Nová programová řada dává prostor ke sdílení radostí i pochybností tvůrčího procesu jak samotným umělcům, tak těm, kteří vytvářejí prostředí pro umění příznivé, a to přímou aktivitou nebo intenzivním zájmem. Chceme tuto societu podpořit. V příbězích hostů vltavských Vizitek mohou najít inspiraci také lidé žijící mimo velká městská centra, kteří se mnohdy se svými kulturními zájmy cítí osamoceni.

Vysíláme od pondělí 4. září každý všední den od 10:00.

Vizitka se rozhlíží po světě také očima moderátorů. Ti vybírají hosty zpravidla z prostředí, které důvěrně znají a se kterým jsou spjatí svými původními profesemi. Jsou mezi nimi hudebníci, výtvarníci, divadelníci i literáti: hispanistka a překladatelka Blanka Stárková, filmový dokumentarista Bohdan Bláhovec, bohemista Petr Šrámek, sochař a architekt Jan Trejbal, rozhlasový režisér Radim Nejedlý, hudební publicistka Renáta Spisarová, historička výtvarného umění Michaela Vrchotová nebo Václav Flegl, bývalý dlouholetý sbormistr Dismanova rozhlasového dětského souboru.

Rozhovory se svými hosty povedou B. Bláhovec, B. Stárková, J. Trejbal, K. Franková, D. Hamr, R. Klusáková, P. Šrámek, R. Nejedlý, M. Vrchotová, R. Spisarová, V. Flegl, D. Čermáková a další

Zajímají nás aktuální témata, postoje, názory, kontroverze i bilanční ohlédnutí z časového odstupu. Řadu Vizitek zahájí šéfredaktor Petr Fischer, se kterým budeme mluvit o novém programu stanice Vltava připravovanému k 1. říjnu. V prvním týdnu přinese Vizitka například rozhovor s výtvarníkem Jaroslavem Rónou, který má velkou výstavu v pražském Domě u Kamenného zvonu, s filmovým dokumentaristou Vítem Janečkem, který je jednou z hlavních postav v současné vzrušené diskusi na FAMU, v den zahájení hudebního festivalu Dvořákova Praha představí jeho program umělecký ředitel Marek Vrabec. Příkladem kulturní aktivity vyrostlé „zdola“ jsou Ondřej Pleštil a Petr Hubáček, iniciátoři obnovy kina Varšava v Liberci.

V druhém zářijovém týdnu se ve Vizitkách sejdou básnící Petr Hruška a Radek Malý, hudebník – multiinstrumentalista Jan Rokyta a umělecký šéf Dejvického divadla Martin Myšička. Krátkou návštěvu sochařky Magdaleny Jetelové v Praze jsme využili k mimořádně předem natočenému rozhovoru, který uvedeme 11. září. V naprosté většině jsou Vizitky vysílané živě, vítáme dotazy posluchačů na emailové adrese vizitka@rozhlas.cz

Hudba tvoří z celkové plochy pořadu asi jednu čtvrtinu, doplňuje portrét hosta a její výběr plně záleží na něm. Vizitka je tak jedinou výjimkou, kdy Vltava příležitostně překročí své žánrové zaměření. Přínosem jsou překvapivé a pozoruhodné hudební podněty, které se touto cestou mohou k posluchačům dostat. 

autor: Renata Klusáková
Spustit audio

Související