Petr Fischer: Nechceme umění prezentovat jako relaxační fitness centrum pro duši a smysly. To by bylo málo

1. září 2017

Z osobních setkání i z mnoha emailů, které dostal po svém nástupu do funkce, pro něj vyplynulo, že podíl konzervativnějších posluchačů, kteří lpějí na dosavadní podobě programu, nepřevažuje nad těmi, kteří uvítají změnu.

Mýlil jsem se, když jsem předpokládal, že se 90 procent posluchačů bude obávat příliš ostrého světla, které vpustíme do mramorové svatyně umělecké krásy.

„Nechceme umění prezentovat jako relaxační fitness centrum pro duši a smysly. To by bylo málo. Umění je startér k dalšímu přemýšlení a proměně života. Není tu proto, abychom si jej jako sbírku věčných hodnot ukládali doma v krabičce a obdivovali, jak svítí, ale abychom skrze něj nahlédli svět v souvislostech, které si běžně neuvědomujeme. Umění žije v této naší současnosti, i když je klasické a staré třeba stovky let.“

Není to jen můj osobní běh proti mramorové zdi, ale běh s mnoha dalšími lidmi, kteří od Vltavy očekávají větší otevřenost v přístupu k umění a novou perspektivu.
Petr Fischer, šéfredaktor stanice ČRo Vltava, filozof a novinář

Úkol šéfredaktora chápe v otevírání prostoru ostatním včetně posluchačů. Neprosazuji svou vizi, jak přesně má vypadat program, je pro mě důležitější otisknout do nové Vltavy vnímání světa, které je mi vlastní.“

Vizitky, rozhovory s lidmi, kterým umění proměňuje život. Od 4. září na Vltavě

Vizitka

Nová programová řada dává prostor ke sdílení radostí i pochybností tvůrčího procesu jak samotným umělcům, tak těm, kteří vytvářejí prostředí pro umění příznivé, a to přímou aktivitou nebo intenzivním zájmem. Chceme tuto societu podpořit. V příbězích hostů vltavských Vizitek mohou najít inspiraci také lidé žijící mimo velká městská centra, kteří se mnohdy se svými kulturními zájmy cítí osamoceni.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio