Vizionáři

5. říjen 2010

Vizionář je člověk, který dokázal nebo dokáže přijít s myšlenkami, které zřetelně, pravdivě a přesně předpovídají, odhadují nebo využívají stav něčeho (např. společnosti nebo technologií) v budoucnosti. Do nedělní Čajovny si Iva Jonášová pozvala tři mladé lidi, o kterých se – co my víme - možná jednou jako o vizionářích bude mluvit. O svých vizích nejen v oblasti technologií a hudby, ale i o tom, jak podstatné jsou pro vizionáře v dnešní době komunity a sítě, budou mluvit Tom Krcha (Platform Evangelist v oblasti interaktivních animací, prezentací a her), Michal Brenner (hudební promotér - Sperm Festival a koncertní série Bohemian Like You) a Nikola Schmidt (specialista na digitální průvodce, multimediální a interaktivní hry).

Vizionáři: Steve Jobs – Američan, jedna z nejvýraznějších osobností počítačového průmyslu posledních dvou dekád, stál u zrodu moderních počítačů a počítačem generovaných animovaných filmů;Jules Verne – Francouz, spisovatel dobrodružné literatury, který je považován za jednoho ze zakladatelů žánru vědeckofantastické literatury. Ve svých knihách předpověděl nejednu moderní technologii, která byla později skutečně realizována. Jan Antonín Baťa – Čech, podnikatel a ekonom, který před 2. světovou válkou předpovídal obrovský růst obchodu a požadoval vytvoření rozsáhlých sítí dopravních cest, které by ho usnadnily;

Potenciální vizionáři:

Michal BrennerHudební promotér, pořádá Sperm Festival a koncertní sérii Bohemian Like You, podílel se na hudební dramaturgii Famufestu (2007–2009) nebo festivalu Alternativa (2003 a 2004). Do Prahy mimo jiné přivezl The xx, Animal Collective, The Presets, Modeselektor, Deerhunter, The Black Lips, The Notwist a desítky dalších.

Tom Krcha(životopis psaný vlastní rukou)Pracuje jako evangelista ve společnosti Adobe, známé zejména díky svým grafickým nástrojům. Jeho práce spočívá v seznamování uživatelů s novinkami a různými technikami, a to hlavně přednášením na konferencích po celém světě, psaním blogu, budováním a podporou komunit, které sdílejí společný zájem a nadšení nad nástroji firmy. Vedle toho pomáhá obchodnímu a marketingovému teamu v jejich aktivitách, např. organizováním konferencí, podporou strategických zákazníků či pořádáním tématických seminářů. Tom se v oboru pohybuje 11 let (už od svých 14 let) a za poslední dva roky přednášel na více než 100 konferencích a akcích. Jeho láskou je surfing.

Nikola Schmidt(životopis psaný vlastní rukou)Vystudoval sociologii na FSV UK a nyní po 3 letech plného pracovního nasazení opět studuje, a to mezinárodní vztahy na Metropolitní univerzitě se specializací na bezpečnostní problematiku. V roce 2006 spoluzakládal vývojářskou společnost COEX, která byla zpočátku nadšeneckou aktivitou několika studentů a dnes patří mezi důstojné vývojáře na trhu v mnoha směrech. Stál u zrodu projektu digitálních průvodců, ve své době velice nadčasového, který nyní funguje pod vlastní hlavičkou Digital Urban Legends. Mimo komerční uplatnění spolupracují i s pracovišti na Olomoucké univerzitě. Nikola se v rozumné míře rád věnuje adrenalinovým sportům a cestování. Navštívil několikrát Peru a Kambodžu, dále Malajsii a Thajsko a zcestoval mnohokrát evropské státy. Miluje jízdu na horském kole v těch nejhorších podmínkách, a proto v zimě a za deště jezdí raději sám.

Víc o vizionářích v Čajovně Ivy Jonášové v neděli 10. října.

Spustit audio