Vítězství skutečnosti uchopené imaginací. Komiksové ceny Muriel 2021 opanoval Štefánik, trofej ale získaly i knihy B jako Běžec nebo Naprostá šílenost

15. únor 2022

Jaké komiksy vydané u nás v loňském roce jsou nejlepší? Porota cen Muriel za rok 2021 vyzdvihla biografického Štefánika, který ze tří nominací získal zlato v kategorii Nejlepší komiks. Obdržel však i Cenu České akademie komiksu, udělovanou právě jejími členy – komiksovými tvůrci, publicisty či nakladateli.

Ukázka z komiksového románu Štefánik

Čtěte také

Grafické romány, které přibližují čtenáři poutavou formou skutečné historické osobnosti, ať už v mnoha fasetách jejich charakteru nebo jen z konkrétního úhlu pohledu, jsou aktuálně na vzestupu ‒ a to jak v zahraničí, tak u nás. Po Miladě Horákové, Zátopkovi a Čáslavské je komiksově ztvárněná také legenda o Jaromíru Jágrovi, příběh Sidonie Nádherné, nebo rozkrývání vrstvy povahy politika, generála, vědce a dobrodruha Milana Rastislava Štefánika. Právě hledání jeho „pravé tváře“ v podání scenáristů Michala Baláže a Gabriely Kyselové a kreslíře Václava Šlajcha, nazvané prostě Štefánik, si odneslo hlavní komiksové ceny Muriel za rok 2021. 

Skutečné příběhy i osobní zkušenosti

Čtěte také

Štefánik byl nominován také za kresbu a scénář, tam už ovšem porota ocenila jeho konkurenty. Za nejlepší kresbu získal vavříny Jindřich Janíček s šestkou příběhů z historie amatérského i závodního běhání nazvané B jako Běžec, které ke knižnímu vydání dopomohla i cena Book In Progress.

Své zkušenosti částečně zpracovala i Tereza Kopecká, jež se s osobním tématem úzkostné poruchy popasovala v textu ke komiksu Naprostá šílenost, který pak výtvarně zpracoval její manžel Tomáš Kopecký, díky čemuž byl rovněž nominován za kresbu. Ocenění ale komiks dostal právě za scénář. Na vlně biografie se nese i Tibbles, který zvítězil jako Nejlepší komiks pro děti, ačkoli nemapuje životní osudy amatérského ornitologa, který objevil dosud neznámý druh ptáka, nýbrž jeho kocoura.

Čtěte také

Z vlastních vzpomínek na dospívání na krasobruslařských trénincích se vypsala i Tillie Waldenová v knize Piruety, jež kralovala mezi překladovými komiksy. A dokonce i překladatelská cena putovala k Petře Ben-Ari, která převedla do češtiny zpověď o sexuálním zotročování korejských žen Japonci během 2. světové války nazvanou Tráva. Další válečné vyprávění o masové vraždě sudetských Němců v Postoloprtech se stalo i námětem příběhu Tady to smrdí jako čert Jana Blažka, Marka Tomana a Stanislava Setinského, kteří s ním proměnili nominaci na Nejlepší krátký komiks.

Obálka komiksového románu Naprostá šílenost

Nicméně inspiraci reálnými postavami, událostmi či vlastními životními zlomy v sobě nesou i další nominované počiny, které na ocenění nedosáhly, jako Lymfom City Lucie Trávníčkové nebo překladové tituly Bomba a Tři útěky Hanny Arendtové. 

CENY MURIEL 2021

  • Cena České akademie komiksu: Michal Baláž, Gabriela Kyselová a Václav Šlajch za Štefánik (Labyrint)
  • Nejlepší komiksová kniha: Michal Baláž, Gabriela Kyselová a Václav Šlajch za Štefánik (Labyrint)
  • Nejlepší kresba: Jindřich Janíček za B jako běžec (Paseka)
  • Nejlepší scénář: Tereza Kopecká za Naprostá šílenost (Paseka)
  • Nejlepší krátký komiks: Jan Blažek, Marek Toman a Stanislav Setinský za Tady to smrdí jako čert! (in Odsunuté děti; Post Bellum)
  • Nejlepší komiks pro děti: Michal Šanda a David Dolenský za Tibbles (Meander)
  • Nejlepší překladový komiks: nakladatelství Paseka za Piruety od Tillie Waldenové
  • Nejlepší překlad: Petra Ben-Ari za Tráva (Centrala)
  • Cena Magnesia za nejlepší studentský komiks: Petr Polák za Močál (Ateliér ilustrace a grafiky VŠUP)
  • Přínos českému komiksu: Festival Tabook
  • Síň slávy: Olga Bezděková (komiksová historička a publicistka)
Spustit audio

Související