Vasil Artamonov a Alexej Klyuykov

3. leden 2011

V listopadu si došli pro Cenu Jindřicha Chalupeckého, v úterý 4. ledna přijdou do Čajovny. Oba se narodili v Rusku, Vasil v roce 1980 a Alexej o tři roky později, léta žijí v Praze, kde absolvovali VŠUP, jako autorská dvojice vystavují od roku 2005.

V areálu bývalé kladenské Poldovky našli dřevěné formy na odlévání součástí strojů, nabarvili je základními barvami a seskupili do plastiky. Tu doplnili fotkami, transparentem a nástěnnou malbou a všechno společně umístili do jedné z kójí, věnované v pražském DOXu finalistům posledního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého. Jejich kompozici, za kterou si cenu nakonec odnesli, můžete v DOXU vidět až do 17. ledna; stejně jako práce dalších finalistů i dvaceti laureátů předešlých ročníků ceny.

02195760.jpeg

Natírali cizí ploty, vystavovali z překližek vyřezané vousy slavných osobností, zpovídali vesnické kronikáře. Často prý odkazují na dějiny moderního umění, skrz myšlenky sovětské avantgardy a moderny komentují současnou uměleckou scénu. A poslední dobou už je nebaví dělat „jednoduché vtípky“, tedy umění, které se dá snadno vysvětlit a popsat.

02061840.jpeg

Čajovnu s Vasilem Artamonovem a Alexejem Klyuykovem poslouchejte v úterý 4. ledna. Ptát se bude Jarka Haladová, hudbu vybírá Tomáš Dvořák.

Vasil a Alexej byli v květnu hosty Radiogalerie, cyklu rozhovorů o současném výtvarném umění, který do úterní odpolední Mozaiky připravuje Roman Štetina. Záznam rozhovoru najdete zde.

V prosinci svou práci představili v Moravské galerii v Brně v rámci cyklu přednášek Rewind. Audio i video záznam přednášky najdete také na webu.

Spustit audio