Vaše nejoblíbenější dětská kniha

9. únor 2011

V úterní Čajovně 8. února jsme se ptali, co jste nejraději četli jako děti. Děkujeme za všechny krásné odpovědi. Knížky Markéty Pilátové a Jany Šrámkové vyhrávají Pavla špeldová, Hana štěpánková a Dáša Čerňová. Jejich vzpomínky na dětské čtivo uvádíme zde:

"Mou oblíbenou dětskou knihou byl příběh O STATEČNÉM CIBULKOVI italského spisovatele Gianni Rodariho. Nejvíce mě fascinovala introvertní povaha pana Pažitky, který svojí trpělivostí a vlastním knírem sloužil své ženě jako šňůra na prádlo."

"U pečení koláče přemýšlím, co jsem vlastne jako malá poslouchala nejraději. A samozřejme i zvědavě koukala mamince přes rameno na obrázky a pak už jí skákala do řeči, protože po tolika čteních, kdo by pohádku ještě neznal zpaměti. Snad jen rodiče :-) Mimo slavnou Krásu nesmírnou s jejimi kouzelnymi obrázky jsem milovala knížku jménem Cicušky maňušky. Na internetu se mi až nyní podařilo dohledat, že se jedná o slovenskou ,,rečňovanku". A dneska už umím jen ,,Cicušky maňušky, kde ste boli?" ,,Koláče piekli. Prišiel slimáčik uchytil máčik..." A dál už nic. Nevím, kde by se dala knížka dohledat. Až na knihovnuu na východě Slovenska, jak mi poradil Google."

"Moji nejoblíbenější knihou byl (a je) Karkulín ze střechy od Astrid Lindgrenové. Jako malá jsem byla hodně nemocná a spoustu času jsem trávila v nemocnici. Vždy, když mi došlo čtivo, tak jsem byla nucena sáhnout do nemocniční (velmi mizerně zařízené) knihovničky. A vždy mi nakonec skončila v ruce tahle kniha. Napřed jsem toho malýho nenasytnýho chlubílka úplně nesnášela, ale jak jsem tu knihu četla pořád dokola, tak jsem se do té jeho poťouchlosti prostě zamilovala a vzpomínám na něj dodnes...:+)"

Spustit audio