Válka na Ukrajině z nevšedních úhlů a přehlídka filipínské kinematografie. Začíná Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě

25. říjen 2022

26. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě nikterak nezaostane za svými předchůdci. Nabídne tradiční sekce, několik soutěží a bohatý doprovodný program. Od úterý 25. do neděle 30. října si tu na své přijdou všichni, kteří mají rádi zmíněný filmový žánr. Uvidí to nejlepší, co v poslední době na poli dokumentu vzniklo a setkají se s řadou hostů od Hilala Baydarova až třeba po Janu Ševčíkovou.

Potěšitelná je vysoká úroveň letošní české soutěže, v rámci které se o vavříny utká jedenadvacet filmů. Zajímavá bude doposud největší evropská přehlídka dokumentárního filmu z Filipín. Všudypřítomné bude téma dokumentaristické etiky. „Tohle téma přinesla doba. Mimo jiné uspořádáme etickou konferenci zaměřenou na moc a mocenské vztahy při natáčení,“ vysvětluje ředitel festivalu Marek Hovorka. A odstrčené nebudou ani děti. „Vedle menších školáků se letos zaměřujeme i na teenagery, kteří ještě nejsou, ale brzy budou dospělí,“ dodává Hovorka.

Z další kultury pak v Jihlavě zazní řada koncertů a k vidění bude i několik divadelních představení. Po skončení fyzické části se pak většina festivalu přesune na internet a dostane se tak k divákům i do těch nejodlehlejších částí republiky.

Audioscéna Českého rozhlasu na 26. MFDF Ji.hlava

PROGRAM

Noční scéna Radia Wave a Vltavy


25. říjen, 23:59 – 04:00
Brigitte Noir / DJ Koxoy
Koxoy: soundtrack letních nocí plný tribálních rytmů a rozostřených melodií pro tančení okolo ohňů v pralese za úplňku měsíce. Ethnic, tropical house, experimental dub, dancehall, acid, leftfield.

Brigitte Noir: Martina Foldynová je v denních hodinách moderátorka proudového vysílání na Radiu Wave. V noci střídá občanské jméno za pseudonym Brigitte Noir a vyráží do klubů. Její set na letošní filmovce nabídne kombinaci electra, dark disca, acidu a breakbeatu. Zpotíme se v Jihlavě.

Audioscéna Českého rozhlasu, Malý sál DKO 
26. říjen, 13:30 – 14:30
Debata s investigativním týmem Radiožurnálu
Nahlédněte do zákulisí velkých kauz a zjistěte, co obnáší práce investigativního novináře Českého rozhlasu. Hosty budou Markéta Chaloupská, Artur Janoušek, Martin Štorkán a Jakub Mikel.

26. říjen, 15:00 – 18:00
Audio dokumentární tvorba v Českém rozhlase
Rozhlasový dokument dokáže reagovat na právě probíhající události mnohem rychleji než dokument filmový nebo televizní. Proces výroby audio dokumentů v Českém rozhlase od podání námětu až po výsledný mix popíše vedoucí tvůrčí skupiny Dokument a publicistika Daniel Kupšovský. Autorky dvou aktuálních dokumentů stanice Plus o událostech spojených s českou pomocí pro občany Ukrajiny – Ivona Remundová a Markéta Oddfish Nešlehová – představí své dokumenty Příští stanice Hlavák a Pomoc! Obě autorky se zúčastní debaty po skončení poslechu. Společně s jejich dokumenty uslyšíte i audio dokument Jakuba Horáčka Vyhnanci, ve kterém se zamýšlí nad vnímáním odpovědnosti občanů Ruska, kteří žijí v České republice, za válku na Ukrajině.

26. říjen, 19:00 – 20:00
Podcastová série Krása: proč nejsme nikdy dost? Diskuse a předpremiéra
Krása je prvním autorským audio dokumentem novinářky a moderátorky Lindy Bartošové. V sedmidílné sérii přináší osobní zpovědi známých i neznámých žen, které se vymezují vůči konvenčním stereotypům krásy a spolu s odborníky dodává společenský a historický kontext. K tématům podcastové série Krása patří soutěžení a rivalita v ženské kráse, pretty privilege, zdravotní problémy s dopadem na vzhled a duševní zdraví, sexualizace žen v popkultuře, proměny vzhledu spojené se stárnutím nebo feministický pohled na ženskou krásu. Série startuje na Radiu Wave od 1. 11. 2022.

26. říjen, 20:00 – 21:00
Podcastová série Hranice násilí: o znásilnění a cestách ven z traumatu
Hranice násilí je dokumentární podcastová série Táni Zabloudilové. Přináší vyprávění šesti mladých žen, které zažily sexuální násilí v partnerských vztazích, popřípadě byl jeho pachatelem někdo z okruhu známých. Podcast se tak zaměřuje na nejčastější podoby sexuálního násilí – podle výzkumů ho v devadesáti procentech případů páchá někdo obětem známý. Přijďte si poslechnout diskusi o tvorbě podcastu s autorkou a dramaturgyní Táňou Zabloudilovou a kreativní producentkou Veronikou Ruppert.

28. říjen, 23:59 – 2:00
Never Sol – Sedmé nebe dj set, Český rozhlas Vltava
Never Sol, vlastním jménem Sára Vondrášková, je hudebnice a producentka, jejíž tvorba je založená na melancholických zvucích syntezátorů a zpěvu. V Jihlavě vystoupí s vlastním dj setem inspirovaným playlistem autorského pořadu Sedmé nebe, každé pondělí na Vltavě.
Její pořady Sedmého nebe jsou složené ze skladeb z různých koutů světa, které nachází v odlehlých vodách internetu. Jedná se především o hudbu, jež posluchačům není tak důvěrně známá, ale je zároveň silná, inspirativní, zajímavá a progresivní.

Spustit audio

Související