Válka na Ukrajině rok poté. S překladatelem Viktorem Janišem o knize Poselství z Ukrajiny a o vlivu i kontextu konfliktu

24. únor 2023

Už rok se Ukrajina brání ruské agresi. Jak uplynulý rok popisuje kniha Poselství z Ukrajiny a co těch dvanáct měsíců znamenalo pro Ukrajince i pro nás ostatní? Co jsme si za tu dobu uvědomili? Co se změnilo? A co si o všem myslí Viktor Janiš, který kromě toho, že do češtiny přeložil knihu projevů Volodymyra Zelenského nazvanou Poselství z Ukrajiny, dění na Ukrajině soustavně sleduje a zprostředkovává o něm relevantní informace.

Proč se osobním zpravodajstvím z Ukrajiny začne zabývat zrovna překladatel z angličtiny? Jak podle něj konflikt za poslední rok ovlivnil celý svět? A jak reagují Češi? Co se z těch všech věcí, které se za poslední rok přihodily, dotklo jeho osobně? Z jakých zdrojů čerpá? Proč vyšla Zelenského kniha nejprve anglicky? A je vůbec pro překladatele apelativní jazyk politických a válečných projevů výzvou? Jaký je Zelenského autorský či editorský vklad do knihy Poselství z Ukrajiny? Co řekne kniha vybraných osmnácti Zelenského projevů českému čtenáři? A přinesla nový pohled i jemu jako překladateli a člověku, který se tématem už rok intenzivně zabývá?

Poslechněte si celý rozhovor s Viktorem Janišem, který soubor projevů Volodymyra Zelenského přeložil do češtiny a o válce informuje na svých sociálních sítích.

Spustit audio

Související