V Karlových Varech na 220 filmů

28. červen 2007

Podle Evy Zaoralové, umělecké ředitelky 42. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech (29. června - 7. července 2007), není tentokrát společným jmenovatelem filmů přihlášených do soutěže výrazné téma či problém, jenž by v námětech převažoval, ale kvalita. O všech snímcích programový tým hlasoval a prošly pouze ty jednomyslně odsouhlasené. Předvýběr probíhal z více než tisícovky zaslaných děl z celého světa. Porota hlavní soutěže, jíž předsedá Peter Bart, vítěze vybere ze čtrnácti hraných snímků, v sekci Na východ od Západu jich bude patnáct. Mnohé ze soutěžících filmů mají na festivalu světovou či evropskou premiéru.

V soutěži jsou zastoupeny všechny významné filmové velmoci - od Francie přes Itálii, Španělsko, Rusko, Británii, Německo až po Spojené státy či Argentinu. Česko vysílá do soutěžních kategorií dva hrané a dva dokumentární snímky. Do hlavní soutěže nominovali pořadatelé Svěrákovy Vratné lahve, do sekce Na východ od Západu Pravidla lži Roberta Sedláčka. Do soutěžního klání vstoupí i dvě naše mladé dokumentaristky: Lucie Králová s celovečerní dokumentární detektivkou Ztracená dovolená o pátrání po několika ztracených Asiatech a Olga Špátová s půlhodinovým portrétem písničkářky Radůzy Půjdu, kam chci.

00519675.jpeg

Festivalový program nabízí letos více než 220 celovečerních hraných a dokumentárních filmů. Jako vždy jsou rozčleněny do sekcí, k nimž nyní přibude jedna nová s názvem Otevřené oči. Diváci se v ní mohou těšit na dvacítku aktuálních novinek z Cannes včetně vítězného rumunského snímku 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny. K tradičně oblíbeným sekcím budou opět patřit Horizonty či Fórum nezávislých.

autor: ap
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.