Terkel má problém

30. květen 2007

Mnohé animované filmy - především evropské - překročily magickou hranici "určeno pro děti" a postavily na hlavu veškeré výchovné a nabádavé tendence, které chrlí zejména americké produkty. Šokují pramálo spisovnou mluvou naprosto nezvedených (anti)hrdinů, libují si v jejich cynickém počínání a obskurních skutcích. Přesně toto všechno do sebe nasál i dánský snímek Terkel má problém, přístupný až od 15 let. Podle scénáře Mette Heenové jej natočil Stefan Fjeldmark, výtvarně se opíraje o jakoby loutkové pajduláky s velkými šišatými hlavami, s dlouhým oblým tělíčkem a chapadlovitě tenkými končetinami. UVNITŘ TRAILER (pozor, obsahuje vulgarismy!)

Žánrově se řadí ke komediím, avšak komediím děsivým, vražednickým, kde téměř zkapalnělá hrůza má vyvolávat záchvaty smíchu - i když ve skutečnosti zanechává spíše rozpačitý úšklebek, pod nímž mizí i několik vtipných postřehů o mentalitě dospívajících dětí. Rozjívení šesťáci se vyžívají v obhroublé mluvě, titulního protagonistu Terkela, neprůbojného chlapce s rovnátky na zubech, šikanuje dvojice agresivních spolužáků, sužuje jej nezájem věčně rozhádaných rodičů i výstředního strýčka. A navíc Terkel je ohrožován záhadným maniakem, který mu všude zanechává děsivé výhrůžky.

Tvůrci pozvolna zesilují míru provokace. Nejprve začínají na úrovni neškodné parodie teenagerských historek o nesvárech ve škole, o neporozumění s rodiči, kdy sledování krvežíznivých hororů a "hustá" mluva, přeplněná fekálním i sexuálním výrazivem, má vlastně jen zastřít vnitřní nejistotu. Poté se vyžívají k pubertálně lehkovážnému nahlížení hrůzných činů (příznačné je bezcitné označení spolužačky, jež z beznaděje proskočila oknem, za tlustou krávu - "Ještěže nikomu nepřistála na hlavě"). A posléze vše vrcholí pramálo směšnými vražednickými úklady, které se snesou na Terkela i jeho kamaráda, vždy vybaveného nezbytnou kovovou trubkou.

Terkel má problém

Snímek je průběžně komentován "vševědoucím" vypravěčem, shodou náhod jedním z Terkelových učitelů, jenž se však objevuje ve všech možných i nemožných situacích v jeho blízkosti, aby něco vysvětlil či plynutí děje posunul vpřed. Tvůrci pracují s nadsázkou, která však nadužívána ztrácí svou působivost a propadá pitvornosti. Marně se dovolávají atraktivity pomocí vsouvaných muzikálových výstupů, které ironizují obvyklá výrazová klišé, ať již se týkají hřbitovních hrůz nebo milostného tokání. Dokonce nechybí ani tklivá osvětová píseň o těžkém životě chlapečka z rozvojového světa.

Terkel má problém

Český dabing je svižný, s písničkami vtipně přeloženými, s uvolněně skandovanými sprosťárnami, avšak hlasově jakoby násilně přiškrcený do mutující, často až bezdůvodně pisklavé mluvy. Terkela namluvil Vojta Kotek, nejvíce se však vyřádil Zdeněk Izer, jenž zahrál hned několik postav (matku, otce, strýčka i malou Terkelovu sestřičku).

Terkel má problém

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Falcon

Terkel má problém (Terkel i knibe) Animovaný / Komedie / Drama / Muzikál, Dánsko, 2004

Režie: Stefan Fjeldmark, scénář: Mette Heeno, hlavní výtvarník: Kresten Vestbjerg, Andersen Thorbjoern Christoffersen, střih: Mikael R. Ryelund, Martin Wichmann Andersen, Per Risager, hudba: Bo Rasmussen

Hrají v českém znění: Vojta Kotek, Filip Švarc, Zdeněk Izer, Roman Říčař, Marek Eben, Michal Kozelka, Jan Maxián, Athina Langovská

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.