Tereza Horváthová: Jíní

7. leden 2021

Ojíněná pavoučí síť vypadá, jako by včera mezi mrazem polehlé listy někdo natáhl bílou křišťálovou nit. Zdá se pevná, ale při doteku se láme. Umí pavouci bruslit?

Odjíždím s malými na faru do Újezda, nechávám za sebou dospělé děti, které se celé dopoledne trousí ke stolu, snídají, popíjejí kafe a zabírají tak poslední místo, kde člověk může žít bez názoru a jen tak loupat mrkev. Samota je nedostižná. Je víkend, všichni se vracejí a jsou tu s námi a sdílejí společný rodinný krb. Tohle jsou následky našich rozhodnutí, říkám si a odjíždím s lehkým srdcem, protože oni už mě nepotřebují: studují, debatují, hádají se i usmiřují bez našeho přičinění.

Čtěte také

V Újezdě se čas propadá do příjemné pomalosti. Přijeli jsme brzy, než všichni vstanou od stolu a rozlévá se káva, myslím na polovyvrácené zábradlí před mou první školou. Když se na něm objevilo jíní, znamenalo to, že přichází dlouhá zima. Zábradlí jsme tajně olizovali a pak polykali krev, když se nám jazyk přilepil až příliš. Ulamovali jsme a cucali i malé rampouchy, které na něm vyrostly hned v prvních prosincových dnech a chutnaly uhelným mourem.

Jakmile se park ojínil, netrpělivě jsme čekali, až nám otevřou kluziště s dřevěnou boudou (bylo to prvorepublikové kluziště a cvičiště a v boudě za lepších časů určitě někdo prodával horké nápoje, v naší době ale byla zabedněná), navlékneme si brusle a budeme vytáčet jedno kolo za druhým. Natáhnout troje ponožky, nazout španělské boty ztvrdlé ročním čekáním v botníku a vrhnout se do víru bruslařů. Občas se opřít o zábradlí a pozorovat páru, která se nám srážela pod nosem a zmrzlá se usazovala na šálách. Po každé desítce koleček jsme ze sebe svlékali vrstvy svetrů a odcházeli jsme, až když se setmělo. Kluziště nebylo nasvícené.

Fara voní směsí uskladněných jablek, vápna, hlíny a obnošených šatů. Neznám jinou vůni, která by mě tak okamžitě přenesla do všech velkých kamenných domů mého dětství. My ale mluvíme o dospělosti našich dětí, jejich místě ve světě, do kterého jsme je vrhli, o pozicích, které si zuby nehty bráníme a přitom vypadáme směšně. Když konečně vyrazíme ven, ojíněná krajina zblízka připomíná něco prastarého, staršího než moje dětské vzpomínky.

Jinovatka na dřevě

Stromy obalené silnou vrstvou jinovatky jsou nehybné. Barvy krajiny změkly, nebe je růžové s náznakem zlata, skoro opálové, linie lesů  na horizontu přechází od tmavé šedé k téměř neznatelnému nádechu okru. Louky a pastviny pod lakovaným povlakem schovávají temnou zeleň teprve včera nočním mrazem spálené trávy. Všechno se prostoupilo a zcelistvělo.

Ojíněným keřem u cesty prosvítají šípky. Možná se mě to neznatelné chvění zmocnilo proto, že jsme do té krajiny vstoupili nadvakrát: vnořili jsme se na chvíli do tmavého lesa, nasypat kolem krmelce kaštany, smrky byly vyrovnané jako vojáci a v chvojí a spadaném listí nám H. ukazoval srnčí pelíšky. Možná prostě proto, že mi byla zima.

Když jsme vyšli znovu, světlá krajina už byla jen odrazem sebe sama, už jenom dávala tušit viděné. Přešli jsme pastvinu, zahlédli zdálky osamělého býka, Elíša se lekla, jak se to stává dětem, jen tak mezi řečí, jako by si zkoušely, jak strach vypadá, když se vysloví.

Jmelí je opředeno mnoha pověrami a mýty

Proti nebi se teď rýsoval strom, hladké husté větve měl úplně holé a rozpažené. Byl obalený koulemi jmelí. Z jedné koule, kterou jsme nesli už v úplném šeru v košíku domů, trčela větvička, na které se udrželo několik temně růžových kvítků i přesto, že prý strom letos uschnul. Něco mezi frňákovníkem a zlatou jabloní, zdálo se mi. Něco mezi zázrakem a vzpomínkou na místo, kde jsem nikdy nemohla být.

Když jsme se rozehřívali horkým čajem, myslela jsem na ty tmavé koule jmelí odrážející se proti pohasínajícímu nebi, křupání zmrzlého bláta a skvrnky karmínových šípků odrážejících se v bílé, na svoje dospělé děti a na jejich vzpomínky: ty minulé i ty budoucí.

autor: Tereza Horváthová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.