Takový příběh bych se svým otcem rád zažil, říká režisér filmu Citlivý člověk Tomáš Klein

10. říjen 2023

Knihy Jáchyma Topola prý nejde zfilmovat. Přesto je tu další jeho zfilmovaný román: Citlivý člověk. Za adaptací stojí režisér Tomáš Klein, který se prý do Topolovy předlohy zamiloval. Stejně jako hlavní hrdina, kočovný herec Mour, i on ve své době prožíval dramatické životní okamžiky.

Tehdy se mi prakticky současně narodila dcera a zemřel otec. Pendloval jsem mezi porodnicí a nemocnicí, byla to zvláštní protikladová časová souhra. I Jáchymova kniha, a vlastně celé jeho dílo, je o protikladech. Klade vedle sebe věci krásné, nadějeplné, a zároveň brutální. Je tam plno smrti a strachu, a současně jde o svým způsobem krásné dobrodružství. Všechno to, co Mour se svými syny prožíval, bych byl rád zažil se svým otcem. Do knihy jsem se okamžitě zamiloval a oslovil jsem Jáchyma s tím, že ji chci převést do filmu,“ vybavuje si počátky vzájemné spolupráce režisér Tomáš Klein.

Čtěte také

„Nejdřív jsem se Tomášovi vysmál, řekl jsem mu, že Citlivý člověk je nezfilmovatelný. On se ale do věci zakousl jako buldok,“ doplňuje Jáchym Topol. Spisovatel si pak pochvaluje zvláštní schizofrenní pocity, které prožíval, když jeho postavy začaly ožívat. „Tohle by měla zažít každá autorka, zažít každý autor,“ myslí si. Když pak viděl zhmotnění své knihy ve střižně, byl podle svých slov ve velkém šoku. Kleinovi prý v každém okamžiku věřil. „Je důležité, aby přišla silná osobnost se svým vkusem a silným viděním, a zadaptovala knihu podle svého. Tohle Tomáš Klein splňuje. Film nemůže být zrcadlovým odrazem románu,“ vysvětluje Topol.

Temná kniha s kaurismäkovským humorem

V knize i filmu je hodně smrti, vyskytují se tu zlí lidé, ale děj se v jednu chvíli překlopí do absurdní sekvence s velevlídnými Sirénami. „Někteří lidé říkají, že je Citlivý člověk temnou knihou. Ano, je, ale Topol si s tou atmosférou hraje, cítím tu jemný humor jako od Akiho Kaurismäkiho. A ten ženský element? V první polovině filmu chybí, přitom je do velké míry klíčem, jak se z temnoty příběhu dostat. Takže zase: protiklad a nadsázka. Celý film je nadsazený,“ shrnuje režisér. Dodejme, že ve své nadsázce a absurditě jde o silný snímek. I díky hudbě, za kterou stojí skladatel elektronické hudby Pjoni a písničce Filipa Topola Žiletky, kterou filmaři využili v jedné ze zásadních scén. Mimochodem – je to přesně deset let, co nás klavírista, skladatel, zpěvák a frontman kapely Psí vojáci Filip Topol opustil.

Spustit audio

Související