Špičkový soubor Klangforum Wien vystoupil na Prague Offspring. V premiéře zazněla i nová skladba od Martina Smolky

26. květen 2022

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro nabízí letos v rámci svých programů nový projekt Prague Offspring, který je zaměřený na soudobou hudbu. Partnerem festivalu je v něm rakouský soubor Klangforum Wien. Je to skutečně terno, protože Klangforum Wien je v současné době na slovo vzatou autoritou na soudobou hudbu v mezinárodním kontextu, srovnatelnou se soubory jako Ensemble Modern nebo Ensemble Intercontemporain. Koncert proběhl 27. května 2022 od 20 hodin v DOX+.

Klangforum Wien má na letošním ročníku festivalu dva koncerty, na obou zní hudba rezidenční skladatelky projektu Prague Offspring Olgy Neuwirth za její osobní přítomnosti. Mezi koncerty je naplánována řada doprovodných akcí, v nichž jsou členové souboru protagonisty nebo účastníky (mistrovské kurzy, workshop, panelová diskuse), všechny jsou veřejnosti přístupné.

Čtěte také

Vedle skladeb Olgy Neuwirth incidendo/fluido a ...miramondo multiplo… se posluchači mohou těšit na éterické dílo italské skladatelky Clary Iannotty a stir among the stars, a making way a novou skladbu Martina Smolky Andělské schody, která vznikla na přímou objednávku Pražského jara pro projekt Prague Offspring, a zazněla tak ve světové premiéře.

Martin Smolka nás nechal do světa svých hudebních inspirací nahlédnout o přestávce koncertu, během které nový projekt Prague Offspring blíže představil dramaturg Pražského jara Josef Třeštík.

Soubor Klangforum Wien na světové hudební scéně funguje od roku 1985, založil ho rakouský skladatel Beat Furrer a jako umělecký vedoucí stojí poslední čtyři roky v jeho čele Bas Wiegers.

Čtěte také

Účast souboru je pro festivaly, pořadatele koncertních sezón a hudební akademie prestižní záležitostí. Neméně prestižní záležitostí je ale pro umělce zase možnost prezentovat se na Pražském jaru. Takže v projektu, který je zatím plánován na tři roky, si podávají ruce opravdové špičky.

Spustit audio

Související