Oslavte 75 let soutěže Pražské jaro. Symfonický orchestr Českého rozhlasu řídí Jakub Klecker

15. květen 2024

Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro v roce 2024 slaví 75. ročník. Na festivalovém koncertě 15. května vystoupili v Rudolfinu domácí i zahraniční hudebníci, kteří soutěží úspěšně prošli a získali díky ní dobrou pozici na začátku své profesní dráhy. 

75 let soutěže Pražské jaro 
Hrají Gábor Boldoczki (trubka), Victor Julien-Laferriere (violoncello), Johannes Grosso (hoboj), Anna Paulová (klarinet), Jan Hudeček (fagot), Kateřina Javůrková (lesní roh) a Pavel Haas Quartet
Symfonický orchestr Českého rozhlasu diriguje Jakub Klecker.

PROGRAM
Trumpet Ceremony, koncert pro trubku a orchestr (světová premiéra nové skladby na objednávku Pražského jara)
Variace na rokokové téma Sylvie Bodorové
Koncertantní symfonie Es dur Wolfganga Amadea Mozarta
Smyčcový kvartet s orchestrem Bohuslava Martinů

Moderuje Jana Trojanová
O přestávce přímého přenosu vysíláme rozhovor s hornistkou Kateřinou Javůrkovou, který vede Michaela Vostřelová.

„Mezinárodní soutěž Pražské jaro byla důležitým milníkem mé kariéry a jsem jí za to velmi vděčný,“ říká trumpetista Gábor Boldoczki. „Pohostinná atmosféra soutěže zůstala jednou z mých nejkrásnějších vzpomínek. Vracet se do Prahy je pro mě vždy obrovským potěšením,“ uvádí laureát z roku 1997. 

Na koncertě, který jste mohli slyšet v přímém přenosu na Vltavě, provedl Gábor Boldoczki ve světové premiéře Koncert pro trubku a orchestr Sylvie Bodorové. Vedle něj přijali pozvání violoncellista Victor Julien-Laferrière, hornistka Kateřina Javůrková nebo Pavel Haas Quartet. Doprovodí je Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením Jakuba Kleckera.

Spustit audio

Související