SOČR vstupuje do nové éry! Jeho šéfdirigentem je od příští sezóny Petr Popelka

30. květen 2022

Někdejší zástupce sólokontrabasisty v Sächsische Staatskapelle Dresden Petr Popelka se během pouhých dvou sezon i přes koronavirovou pandemii etabloval jako jeden z nejinspirativnějších mladých dirigentů. Jeho touha zůstat v kontaktu s instrumentální hrou a podnítit členy tělesa k dalším aktivitám na poli komorní hudby stojí i za zrodem nové koncertní řady SOČRu. 

Petr Popelka

Je pro mě velikou ctí se stát součástí dlouhé historie SOČRu. Evropská tradice rozhlasových hudebních těles je něco, na co můžeme být pyšní a co si zaslouží, aby bylo neustále rozvíjeno a udržováno, jako důležité kulturní dědictví!
Petr Popelka

96. sezónu rozhlasových symfoniků uvede Popelkův inaugurační koncert, na kterém v Brahmsově Koncertu D dur zazáří také houslista Frank Peter Zimmermann. I v dalších projektech přivítá nový šéfdirigent hosty zvučných jmen, jako jsou violoncellista Jean-Guihen Queyras při provedení Dvořákova geniálního Koncertu h moll, klavírista Nicolas Hodges, který ve světové premiéře zahraje novou kompozici od Martina Smolka, nebo houslistka Patricia Kopatchinskaja, která přednese hudbu jubilanta Györgye Ligetiho. Těšit se můžete na báječné pěvce při provedení prvního jednání Wagnerovy opery Tristan a Isolda.

Petr Popelka_SOČR_@Vojtěch Brtnický

Tento večer bude součástí smělého projektu. Petr Popelka se totiž rozhodl během svých prvních tří sezon u SOČRu postupně uvést tři jednání Wagnerova velkolepého díla, které bývá nezřídka vnímáno jako mezník ve vývoji západní hudby. Událostí bude rovněž hostování violoncellisty Daniela Müllera-Schotta, který bude účinkovat nejen na závěrečném koncertu sezony, ale v jeho předvečer i v komorním projektu. Právě zde zažijeme Petra Popelku zároveň jako kontrabasistu a klavíristu.

Robert Jindra

Hlavní hostující dirigent SOČRu posluchače společně s mezzosopranistkou Janou Kurucovou přenese do středoevropské atmosféry na přelomu století a s klavíristou Jean-Efflamem Bavouzetem do hudební Francie. V komorním cyklu pak doprovodí Markétu Cukrovou ve Wagnerových písních. 

Pozoruhodné chvíle v cyklu R - Klasika v Rudolfinu slibuje i koncert s dirigentem Marko Ivanovićem a klavíristou Martinem Kasíkem, v jehož podání zazní 4. koncert d moll Antona Rubinsteina. Rozmanité hudební tváře Ericha Wolfganga Korngolda přiblíží John Axelrod – a k tomu doprovodí v Burlesce Richarda Strausse jednoho z našich nejžádanějších klavíristů Ivo Kahánka. Hostující Sylvain Cambreling připraví s orchestrem Janáčka, Messiaena a Druhý houslový koncert Bély Bartóka se sólistkou Elinou Vähäla z Finska. Benjamin Britten bude vévodit koncertu s klavíristou Benjaminem Grosvenorem a dirigentkou Jessicou Cottis. Před orchestr se vrátí Marek Šedivý, tentokrát se skladbami Krzysztofa Pendereckého, Sergeje Rachmaninova a Fryderyka Chopina – jeho Andante spianato et grande polonaise brillante bude příležitostí pro vítěze rozhlasové soutěže Concertino Praga 2021 Ryana Martina Bradshawa. 

Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu

Někdejší šéfdirigent SOČRu Alexander Liebreich bude protagonistou programu z hudby raného romantismu (Schubert) a soudobého díla na objednávku orchestru. V kompozici Jiřího Kadeřábka Daleko široko společně vystoupí Pražský filharmonický sbor a Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu. 

Čtěte také

Řadu K – Komorní tvoří čtyři večery v Anežském klášteře. Své mistrovství tady předvedou dirigent Václav Luks a houslista Roman Patočka (Bachové a Mysliveček), Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu (Britten: Ceremony of Carols) i členové orchestru, koncertní mistr Vlastimil Kobrle a harfistka Lydie Härtelová, další sólisté z řad rozhlasových symfoniků (flétnista Robert Heger, hobojista Zdeněk Rys, klarinetista Lukáš Dittrich, fagotista Milan Muzikář), či violistka Jitka Hosprová s dirigentem Pavlem Šnajdrem. Je ale připravena ještě jedna koncertní řada, tentokrát ve Studiu 1 na Vinohradské 12, kde se v šesti večerech posluchači setkají se členy SOČRu, tentokrát v nejrůznějších komorních ansámblech. 

Řada N – Nové horizonty tentokrát projekt Mezi světy se stěžejními osobnostmi Jiřím Levíčkem a Tomášem Liškou, Sen noci svatojánské s okouzlující hudbou Václava Trojana, dirigentem Janem Kučerou a Petrem Štěpánkem coby vypravěčem a další působivé setkání SOČRu s Concept Art Orchestra.

Všechny koncerty z Rudolfina tradičně vysílá přímým přenosem Český rozhlas Vltava, jejich záznamy můžete vždy bezprostředně následující středu poslouchat na stanici Český rozhlas D-dur. Další vybrané koncerty SOČRu, pořádané v DOX+, Anežském klášteře a ve Studiu 1, nabídne ČRo Vltava ze záznamu. 

Předprodej abonentních i dílčích vstupenek byl zahájen v pondělí 30. května. K tomuto datu si zájemci mohou zakoupit abonentky do koncertní řady R – Klasika v Rudolfinu i komorního cyklu K ve Svatoanežském klášteře, stejně jako jednotlivé vstupenky na koncerty z cyklů P, N a nově i cyklu S. Jednotlivé vstupenky na koncerty řady R a K a na veřejné generální zkoušky budou do prodeje uvolněny od 6. června. 

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související