Skromné jubileum francouzsko-českého setkávání. Festival Sněz tu žábu vstoupil do svého pátého ročníku

17. květen 2019

V pořadu Reflexe. Divadlo! se divadelní publicista Lukáš Křížek zaměřil na průběh a reflexi pátého ročníku festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu / Mange ta grenouille, který se konal od 10. do 12. května v pražském Studiu ALTA.

Tři české prostory, 59 francouzských hostů, překlad 24 dramatických textů, přečtení více jak 600 her, odklikáno více než 17.500 řádků titulků, mobilizace českých divadelníků a tvůrců. To je festival francouzského divadla Sněz tu žábu / Mange ta grenouille, který oslavil své skromné jubileum. Již pátým rokem vzniká snaha vzbuzovat zájem o současnou frankofonní dramatiku a budovat tak umělecko-tvůrčí most mezi dvěma zeměmi. Důkazem je také inverze festivalu – Na skok do Prahy, který se v kulturním centru Anis Gras v Paříži bude konat již podruhé, a to v září 2019.

Festival Sněz tu žábu, inscenace TIMON/TITUS

Čerstvé „dramatické“ jednohubky

Festival každoročně vypisuje výzvu francouzským autorům, jejichž vybraná část bude přeložena, uvedena a nabídnuta českým divadlům a dramaturgům. Významnou součástí programu jsou „čerstvé jednohubky“ – úryvky textů, které se bohužel nevešly a nebyly přeloženy celé pro účel scénických skic, jež hlavní dramaturgickou linku festivalu dovršují.

Současně jsou zde uváděny nově přeložené hry pro děti o mládež. Jako již tradičně – chybět nemohla ani následná diskuze s tvůrci a odborníky na danou problematiku, kde se kromě témat a zpracování řešili možnosti scénování, věk herců a s ním související výklady či určování cílového publika.

Festival Sněz tu žábu, inscenace TIMON/TITUS

Původní francouzské inscenace

Jedním z pilířů festivalu je hostování původní francouzské inscenace. Titulem letošního programu byla inscenace TIMON/TITUS hereckého kolektivu OS'O. Jedná se o autorskou adaptaci Shakespearových her Timon Athénský a Titus Andronicus. Nejen o Shakespearovi, ale i o vzniku inscenace a tématu dluhu v celospolečenském kontextu promluvil sám režisér David Czesienski.

Festival Sněz tu žábu, inscenace Průvodce sexuální výchovou pro nové tisíciletí

V průběhu té práce, nebo když jsme začali na inscenaci pracovat, tak jsme si vlastně všichni prošli nějakým vnitřním procesem, vnitřní poutí. Jde vlastně o myšlenky a představy, předsudky, kterých se obtížně zbavujete.

Festival završily dvě scénické skici – Namaran Laury Tirandaz a Průvodce sexuální výchovou pro nové tisíciletí Oliviera Sylvestra. Hry se mj. zabývají tématem paměti, motivem je určité vzpomínání.

autor: Lukáš Křížek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.