Ántré, banket i degustace! Začíná festival francouzského divadla Sněz tu žábu

10. květen 2019

Už dnes začíná v pražském Studiu Alta pátý ročník festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu. Potrvá až do 12. května a divákům nabídne například inscenaci Timon/Titus divadelního kolektivu OS'O v režii Davida Czesienskeho. Součástí festivalu budou také dvě frankofonní hry poprvé přeložené do češtiny v podání českých režisérů a herců, diskuze s autory nebo audio instalace.

Začíná jubilejní knižní veletrh Svět knihy. Zve nejen na autory Latinské Ameriky

Svět knihy 2018

Téměř sedm set programů a osm set účinkujících z nejrůznějších zemí světa nabídne letošní Mezinárodní knižní veletrh Svět knihy. 25. ročník největšího tuzemského literárního festivalu se letos zaměří na Latinskou Ameriku, nabídne ale i řadu prezentací a autorských čtení literátů a literátek z USA, Číny, Indie, Izraele, Tchaj-wanu či evropských států.

Festival francouzského divadla Sněz tu žábu se snaží představovat českému publiku to nejzajímavější ze současného frankofonního divadla a dramatiky a zároveň propojovat českou a francouzskou divadelní kulturu a budovat přátelské osobní vazby mezi autory, režiséry či herci. Má tři základní dramaturgické linie: Ántré, Banket a Degustaci. „Banket je základní linie, pilíř festivalu - tedy večerní program složený z francouzských inscenací a scénických skic nově přeložených francouzských textů, linie Ántré je zaměřená na profesionální publikum a v rámci které uskutečňujeme různé workshopy, a Degustace je  blok věnovaný umělecké spolupráci různých žánrů i uměleckých aktivit na pomezí divadla," říká Linda Dušková.

Timon/Titus

Mladý autorský kolektiv Collectif OS’O s režisérem Davidem Czesienskim představí na festivalu v české premiéře svou oceňovanou inscenaci Timon/Titus, ve které se zabývá vážně i zábavně tématem dluhu. „Kromě shakespearovských motivů je hlavním tématem dluh v různých podobách a v různých významech – ať už je to náš osobní dluh nebo emocionální dluh v rodině nebo třeba dluh finanční. Je to hodně autorské zpracování, jedná se v podstatě o nový text,“ říká Natálie Preslová.

OS'O

Čeští režiséři Ian Mikyska a Jiří Hajdyla pak uvedou dva nové frankofonní dramatické texty: experimentální scénickou báseň Namaran dramatičky a herečky Laury Tirandaz, ve které si zahrají Edita Valášková a Jakub Vaverka, a poetickou retro komedii Průvodce sexuální výchovou pro nové tisíciletí Kanaďana Oliviera Sylvestra. Další tři hry budou představeny v rámci Čerstvých jednohubek, které budou spolu s navazující diskuzí s autory a pozvanými českými dramatiky a odborníky věnovány tématu teenagerů v dramatických textech pro dospělé.

Timon/Titus

Po celou dobu festivalu bude k vidění výstava vzniklá z unikátního uměleckého projektu Korespondence, v němž si česká a francouzská umělkyně, které se nikdy se neviděly a navzájem si nerozumí, vyměňují dopisy, audionahrávky či fotky.

Všechny akce festivalu jsou tlumočené nebo s titulky a přístupné v češtině i ve francouzštině, část programu je zdarma.

Spustit audio