Skromná chata z hrubého kamene. Dekoratér Maxime Old si navrhl dům s mistrovským interiérem

31. srpen 2021

Nenápadná jednopodlažní chata francouzského dekoratéra Maxima Olda nedaleko Paříže se ztrácí v hustém lesním porostu. Jeden z nejvýznamnějších francouzských interiérových designérů dvacátého století sem jezdil relaxovat se svou rodinou.

Dekorativismus s modernismem

Francouzskému designu padesátých a šedesátých let vévodili luxusní dekoratéři, kteří už od doby art deca spojovali inspiraci dekorem opulentních historických interiérů s novými tvůrčími impulsy modernismu dvacátých a třicátých let. V té době započal svou kariéru také Maxime Old, pařížský designér, který své řemeslo odkoukal od Émile-Jacques Ruhlmanna, legendy francouzského dekorativního umění a mistra meziválečného art deca.

Maxime Old ve své tvorbě navázal na tradici tzv. „ebenistů“, mistrů truhlářů, kteří v minulosti pracovali pro krále či šlechtické dvory. Navrhoval byty pro pařížskou intelektuální smetánku a ve čtyřicátých letech se začal věnovat veřejným interiérům, včetně reprezentativních prostor tehdy módních zaoceánských parníků.

Intimní záležitost

Maxime Old: vlastní chata

Na přelomu padesátých a šedesátých let si postavil vlastní víkendovou chatu, asi hodinu jízdy autem od Paříže. Projekt byl pro něj intimní záležitostí. Trávil zde čas se svou rodinou, odpočíval tu a pečoval o okolí chaty výsadbou stromů. Já jsem chatu navštívil v roce 2016 na pozvání Oldova syna Oliviera, který se stará o odkaz svého otce.

Podoba chaty je překvapivě utilitární a skromná. Na rozdíl od veřejných projektů, ve kterých Old používal především drahé ušlechtilé materiály, ji zkonstruoval z běžných přírodních prvků: hrubý kámen, převislá střecha, kovové okenní rámy a rozsáhlé prosklení spojující interiér s okolním lesem. Prvky typické pro poválečný modernismus.

Mistrovství se skrývá v interiéru

Čtěte také

Pravé mistrovství se však skrývá uvnitř. Old navrhl většinu vybavení na míru, včetně dřevěného sezení, svítidel a vestavěných úložných prostor. Obývací pokoj překvapí svou otevřeností a útulností zároveň.

Dřevěný nástěnný abstraktní reliéf přes celou stěnu představuje Oldovu zálibu v dekorativních površích. Nejzajímavější je pravděpodobně použití bambusových tyčí na konstrukci palandy v dětském pokoji.

Maxime Old: vlastní chata
autoři: Adam Štěch ,
Spustit audio

Související