Sebevědomě se tyčící v zelených kopcích nad centrem Turína. Casa Romano je příkladem špičkové rezidenční architektury italského modernismu

6. duben 2022

Loni v létě jsem se vypravil již po několikáté do Turína. Tato průmyslová metropole severní Itálie byla v padesátých letech vzkvétajícím centrem modernistické architektury a designu. Jeho příběhy mě tentokrát provedl architekt a historik designu Davide Alaimo, který je autorem objevné publikace pojednávající o turínském nábytkovém designu poválečné éry. Během mého pobytu mě mimo jiné vzal na návštěvu do privátního domu Casa Romano. 

Tento originální modernistický dům si v roce 1955 postavil turínský architekt Augusto Romano (1918–2001). Špičkový nábytkový designér a architekt byl v poválečné éře jedním z hlavním představitelů turínského modernismu, i přesto je dnes jeho dílo i v Itálii téměř neznámé. V padesátých letech však realizoval celou řadu obytných budov a privátních interiérů, do kterých na míru navrhoval organicky tvarovaný dřevěný nábytek a další interiérové objekty. Pracoval i pro nábytkářské firmy, například pro ikonickou značku Cassina. 

Casa Romano, vlastní dům architekta Augusta Romana v Turíně z roku 1955

Jeho vlastní dům zůstal dodnes autenticky zachovaným souborným dílem, o který se v současnosti stará Romanova dcera. Bílý třípatrový objekt je korunován nízkou převislou sedlovou střechou a prostornou terasou v posledním patře. Komín, pokrytý červenou mozaikou, je subtilními dráty připevněn na přední straně fasády tak, že tvoří výrazný estetický prvek exteriéru. Představuje elegantní minimalistickou oslavu funkcionalismu se sofistikovanými prvky organické architektury. Toto spojení bývá pro turínskou architekturu tohoto období velmi typické. 

Nejzajímavější prvky se však nachází uvnitř domu. Hlavní obytný prostor v prvním patře je rozdělen na dvě výškové úrovně. Zatímco nižší část slouží jako jídelna, na vyvýšené platformě se nachází vestavěné sezení s výtvarně pojatým krbem vyrobeným z tepané mědi. Nechybí ani Romanův autorský nábytek, který je například v podobě jeho vestavěných skříní v jídelně dekorován barevnými smaltovanými úchytkami, jež vyrobila legendární dílna Del Campo.

Casa Romano, vlastní dům architekta Augusta Romana v Turíně z roku 1955

Zajímavá autorská řešení jsou k vidění také v dalších patrech domu, kam vystoupáme po jednoduchém schodišti s dynamicky ohnutým dřevěným zábradlím. V jedné z ložnic se například nachází abstraktně pojatá tapeta zobrazující siluety stromů, do koupelny zase vstupujeme přes kajutové dveře s oblými rohy. V nejvyšším podkrovním patře si Romano zřídil vlastní ateliér s širokým pásovým panoramatickým oknem. To, stejně jako přilehlá terasa, nabízí překrásný výhled na Turín.     

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související