Nadčasový design domu elegantních linií na Piazza Carbonari. Architekt Luigi Caccia Dominioni postavil v Miláně desítky obytných budov

23. březen 2022

Caccia Dominioni byl mistr elegantních linií, dokázal skvěle propojit modernu s klasikou a svou aktivní stavební činností výrazně ovlivnit architekturu a urbanismus poválečného Milána. Věnoval se architektuře stejně tak jako návrhům nábytku a svítidel pro svou vlastní značku Azucena, kterou založil v roce 1947. 

Především během padesátých a šedesátých let postavil celou řadu obytných i komerčních budov po celém Miláně. Všechny jsou typické dokonalými proporcemi a nadčasovými detaily, které vyráběl v dílnách své zmíněné značky Azucena. Je to ale především svébytný rukopis Caccia Dominioniho oscilující mezi obyčejností a výjimečností, jenž propůjčuje jeho projektům nezaměnitelný charakter. 

Obytný dům architekta Luigiho Caccii Dominioniho na Piazza Carbonari v Miláně

Rezidenční budova stojící uprostřed rozlehlého milánského náměstí Piazza Carbonari představuje jedno z mistrovských děl tohoto kultovního milánského architekta a designéra. Jeho projekty, včetně této obytné budovy z let 1960–1962, vynikají vytříbeným stylem svébytné geometrie. Zdánlivě náhodné pozice oken různých velikostí a hnědě glazovaný keramický obklad vytvářejí z fasády domu abstraktní hru s geometrií. Ostatně právě hnědé nebo tmavě zelené keramické obklady byly nedílnou součástí architektových realizací. V posledním patře budovy se nachází prostorný byt se šikmou střechou a teracovou podlahou. Dekorují ji motivy Dominioniho kamaráda Corrada Corradi Dell'Acquy. Ten pro podlahu luxusního bytu navrhl abstraktní motivy s výjevy z ptačí říše.

Obytný dům architekta Luigiho Caccii Dominioniho na Piazza Carbonari v Miláně

Budova na Piazza Carbonari, nabízející z balkonu v posledním patře výhled na mnohé dominanty Milána, je pouze jeden z mnoha dalších sofistikovaných projektů, které Caccia Dominioni v Miláně zanechal. Světově uznávaný, a přesto v dějinách moderní architektury stále podceňovaný architekt zemřel v roce 2016 ve svých 103 let. Do poslední chvíle stále pracoval jak na svých architektonických projektech, tak i návrzích nábytku či svítidel. Značka Azucena vyrábí jeho nesmrtelné produkty, například křeslo Catilina nebo svítidlo Ghisa, dodnes.  

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související