Důmyslný funkcionalistický interiér plný avantgardní kreativity. Nenápadnou bílou kostku Haus Rabe najdeme v městečku Zwenkau nedaleko Lipska

30. březen 2022

Dům s lékařskou ordinací realizoval architekt Adolf Rading pro lékaře Ericha a jeho ženu Ernu Rabe ve spolupráci s výtvarným umělcem Oskarem Schlemmerem, sochařským i scénografickým vizionářem, který se na legendárním Bauhausu zabýval pohybem, tancem a choreografií. Jeho robotické figury a mechanické kostýmy, do kterých oblékal studenty Bauhausu, se výrazným způsobem otiskly také v podobě domu Rabe, který se stal oslavou moderního životního stylu a fenoménu lidského těla.

Lyrika organických tvarů a robotická vize lidského těla se v domě Rabe projevuje především v interiéru, který je společným „gesamtkunstwerkem“ Adolfa Radinga a Oskara Schlemmera. Pestré barevné schéma prochází celým interiérem od vstupní markýzy až do hlavní ložnice ve druhé patře. Zdi a stropy pojal architektonicko-umělecký tým jako prostorovou organickou malbu, procházejícími všemi prostory. Barevné schéma se mění a jednotlivé zakřivené barevné plochy se prolínají s motivy Schlemmerových robotických figur.

Haus Rabe ve Zwenkau, Německo. Architekt Adolf Rading a výtvarný umělec Oskar Schlemmer

Hlavní obývací pokoj sahající přes dvě patra je výtvarně nejvýraznějším prostorem domu.  Linoleová podlaha s barevnými plochami, připomínající malířská plátna Pieta Mondriana, je doplněna uměleckými díly Oskara Schlemmera. Jsou to především nástěnné kovové reliéfy lidské postavy a profilu obličeje, které dekorují jednu ze stěn obývacího pokoje. Jejich mechanický charakter se propisuje i do funkčního vybavení, včetně nástropních svítidel, stolu s motivem arabesky nebo unikátního nástěnného svítidla.

Dům se v létě otevřel veřejnosti. Nově vzniklé nadaci domu Rabe se ve spolupráci s městem Lipsko podařilo odkoupit tento unikátní příklad německého modernismu, který zůstal v absolutně intaktním stavu dodnes. A to i díky citlivému přístupu svých obyvatel. Erich a Erna Rabe provozovali v domě svou lékařskou ordinaci až do roku 1965. Poté jí převzala jejich dcera Gabriele Schwarzer. V roce 1994 zakoupil dům sběratel umění a mecenáš Horst Schmitter, který objekt obnovil a některé již poničené detaily zrekonstruoval do původního stavu. Teď do historie domu vstoupila kulturní nadace, jež ho otevře veřejnosti a ochrání pro budoucnost. 

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související