Samuel Königgratz: Ještě žiju s věšákem, čepicí a plácačkou

23. červenec 2019

Jeden všední letní den „modrých andělů“ nebo též „ajznboňáků“ se na železniční stanici v Dolní Poustevně nese v duchu předtuchy příjezdu kontrolora z ústředí... Krácenou verzi původní divadelní hry Samuela Königgratze poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. Autor v ní svébytně navazuje na nejlepší české tradice něžného i absurdního humoru, jaký nacházíme v prózách Bohumila Hrabala či filmech Miloše Formana.

Ještě žiju s věšákem, čepicí a plácačkou je pravděpodobně nejúspěšnější divadelní hrou René Levínského, který v případě tohoto textu používá pseudonym Samuel Königgratz. Původně ji napsal pro amatérský soubor Nejhodnější medvídci. Její premiéra proběhla v koprodukci Divadla Na tahu roku 2001 v režii Andreje Kroba. Cesta vtipného dramatického textu pokračovala na profesionální jeviště Divadla v Dlouhé (režie Hana Burešová, 2003), Městského divadla Zlín (režie Petr Štindl, 2003), Městského divadla Karlovy Vary (režie Andrej Krob, 2003) a Divadla Šumperk (režie Martin Františák, 2013). Podle hry vznikl v roce 2005 stejnojmenný film režiséra Pavla Göbla.

Osudy drážních zaměstnanců, lidí, zvyklých na drsnější podmínky, pramení ze soudobé reality. Jsou zaznamenány s humorem, nezastírají však vlastní tragikomiku.

René Levínský (1970) vystudoval teoretickou fyziku na ČVUT a získal doktorát z teoretické ekonomie na CERGE Univerzity Karlovy. Několik let přednášel na univerzitě v německém Freiburgu, poté se přesunul do vědeckého výzkumu v institutu Maxe Plancka v Jeně, nyní působí v ČR. Mimo to je členem Game Theory Society. V roce 1988 zakládal v Hradci Králové divadelní soubor Nejhodnější medvídci, pro který začal psát původní texty.

Dramatické tvorbě se věnuje dodnes, díla signuje pseudonymy: Samuel Königgratz, Šimon Olivětín, Arnalt Lionlöwe, Helmut Kuhl aj. Na profesionálních i amatérských scénách byly uvedeny např. hry: Marbuel a Kratinoha, Kašpárek, četník koločavský, Artikulátor, Chilliastra, Václav, řečený Bajaja, Kocourkov sobě, Elena Štěpánová, Harila, Fyzik a jeptiška, Doubkowa hole má aj. Národní divadlo od roku 2016 uvádí jeho drama Dotkni se vesmíru a pokračuj. Pro Český rozhlas napsal komediální hru Rekvalifikační kurz (2017).

Osoby a obsazení: Antonín Jánský (Martin Havelka), Petr Dvořák (Miloslav Mejzlík), Aleš Podzimek (Michal Bumbálek), Gabriela Kleinová (Tereza Chytilová), Esmeralda Tóthová (Eva Vrbková), Gezider Šulc (Vladimír Hauser), František Bláha (Marek Daniel), Rudolf Altrichter (Radim Fiala) a Evžen Deka (Pavel Zatloukal)

Rozhlasová úprava a režie: Silvester Lavrík
Dramaturgie: Marek Horoščák
Zvukový mistr: Josef Daněk

Natočeno v Českém rozhlase Brno v roce 2003.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.