Rusko je samostatná civilizace. Nevyvíjí se dopředu, ale spletitě, říká režisér Alexej German ml.

31. červenec 2019

Živě vysílaný speciál pořadu Reflexe z 45. Letní filmové školy s významným ruským režisérem a s hodnocením současné podoby tradiční přehlídky, pořádané Asociací českých filmových klubů.

Jeden z nejvýznamnějších hostů probíhající Letní filmové školy v Uherském Hradišti je ruský režisér Alexej German ml. Natočil 5 celovečerních, vizuálně silných a propracovaných filmů, které sklidily řadu ocenění na prestižních filmových festivalech jako Berlinale nebo Benátky.

Z filmu Papírový voják, režie  Alexej German ml.

Řekli mi, že bez humoru to nepůjde…

Alexej German ml. debutoval filmem Poslední vlak, který je zasazený do sklonku druhé světové války, následující film Harpastum nás naopak zavádí do roku 1914. Dovlatov, o ruském spisovateli titulního jména, Sergeji Dovlatovovi, se odehrává v 70. letech, Papírový voják pro změnu v posledních týdnech příprav na Gagarinův let do kosmu. V rozhovoru pro vltavské Reflexe German ml. mluví o tvorbě svých filmů, humoru v zobrazovaném životním marasmu i o tom, jak navazuje na svého otce Alexeje Germana staršího, že považuje 70. léta za nejsilnější roky kinematografie a také o tom, jaká je situace filmařů v současném Rusku.

Žádná Asie ani Jižní Amerika

V druhé polovině pořadu společně s filmovým kritikem Ondřejem Pavlíkem kriticky hodnotíme program letošního 45. ročníku Letní filmové školy, rozvržení základních sekcí i slabiny programu, který čítá více než 200 filmů.

Indiáni mu dali přezdívku Jasný mrak a jeho americký debut ocenil i Miloš Forman

Lech Majewski

Hostem festivalového vysílání z Uherského Hradiště byl polský básník, malíř, filmový, operní i divadelní režisér a producent Lech Majewski.

V programu se skví nejpočetnější sekce francouzské nové vlny a retrospektiva Williama Wylera (Prázdniny v Římě, Ben Hur, Na Větrné hůrce ad.), úplně naopak chybí filmy z Asie nebo Jižní Ameriky. A projekcí Pulp Fiction letos skončí Projekt 100, který byl především do roku 2010 vlajkovou distribuční lodí Asociace českých filmových klubů. Pak každoroční kolekce filmů hledala novou podobu v proměněných podmínkách české distribuce a letos končí. Provozně jsou největší slabinou LFŠ neklimatizované sály…

Pavel Sladký, tlumočnice Barbora Štefanová, režisér Alexej German ml., Šárka Gmiterková - živě vysílaný speciál pořadu Reflexe: Film! z 45. Letní filmové školy
autoři: Pavel Sladký , Šárka Gmiterková
Spustit audio

Související