Indiáni mu dali přezdívku Jasný mrak a jeho americký debut ocenil i Miloš Forman

31. červenec 2019

Hostem festivalového vysílání z Uherského Hradiště byl polský básník, malíř, filmový, operní i divadelní režisér a producent Lech Majewski.

Rusko je samostatná civilizace. Nevyvíjí se dopředu, ale spletitě, říká režisér Alexej German ml.

Režisér Alexej German ml., živě vysílaný speciál pořadu Reflexe: Film! z 45. Letní filmové školy

Živě vysílaný speciál pořadu Reflexe z 45. Letní filmové školy s významným ruským režisérem a s hodnocením současné podoby tradiční přehlídky, pořádané Asociací českých filmových klubů.

„Totální umělec“ – řekl o něm Petr Vlček, dramaturg polské sekce Letní filmové školy v Uherském Hradišti. V Majewského tvorbě se často propojují všechny oblasti jeho kulturního zájmu. Režíroval více než desítku filmů, k části z nich napsal scénář, hudbu a v několika případech stál i za kamerou. Spolupracoval s Johnem Malkovichem nebo producentem Miloše Formana Michaelem Hausmanem. K jeho nejznámějším filmům patří cenami ověnčený Wojaczek (1999) nebo „obraz namalovaný kamerou“ Mlýn a kříž (2011).

Umělci z reality utíkají, nebo zobrazují jen její části.
Lech Majewski

„Trochu se snažím popsat svět v celé jeho komplexnosti. My se toho ale bojíme. Z toho co vidím, tak umělci z reality buď utíkají, nebo zobrazují jen její části, nikdy to ale není totální přístup – pokus o popis světa v celé své šíři. To je dnes spíš doménou filozofů. Umělci od toho utekli a mně to trochu chybí,“ řekl Majewski v ArtCafé.

Lech Majewski, LFŠ 2019

Festival letos připravil režisérovu retrospektivu. Majewski také převzal v Hradišti Výroční cenu Asociace českých filmových klubů.

Quality TV

Dalším hostem vysílání byla Jana Jedličková z Katedry divadelních a filmových studií Univerzity Palackého v Olomouci, která působí jako dramaturgyně festivalové sekce Hot TV věnované televizním seriálům a quality TV. „Na festival jsme zařadili seriály, které mají výrazný způsob vyprávění příběhu a pracují s odkazy na kinematografii,“ popsala. A její recept, jak přitáhnout na filmové festivaly mladé diváky zvyklé na streamovací služby? „Je otázka, zda festivaly o takové diváky stojí. Spíš bychom se měli zaměřovat na témata, která mají potenciál zaujmout mimo jiné i tuto diváckou skupinu.“ Celý rozhovor najdete v kompletním záznamu ArtCafé níže.

Koncert 12:Piet, LFŠ Uherské Hradiště 2019

Jak se Lech Majewski seznámil s Milošem Formanem? Jakým způsobem se rodil Majewského film Mlýn a kříž natočený podle obrazu Pietera Brueghela a kde se vzalo režisérovo indiánské jméno? Hudební dramaturg Václav Havelka pozval do vysílání živě zahrát Kryštofa Křížka, který vystupuje ve one-man projektu Kurisutaru, hradišťského písničkáře Hello Icognito a ve druhé polovině vysílání roztančili diváky punkoví 12:Piet.

autor: kult
Spustit audio

Související