Putin a film. Vrcholy a úzkosti současného ruského kina

12. listopad 2014
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Proč je budoucnost ruského filmu nejistá? A jak se nejlepší ruské filmy dotýkají identity svého národa? Poslechněte si Slovo o filmu na téma ruská kinematografie.

Ruský film svazuje nová etická charta, kterou inicioval samotný prezident Putin. Z oběhu vytlačuje filmy s vulgarismy i takové, ve kterých se pije alkohol a kouří. Podporují se naopak vlastenecké filmy o slavných dějinách a nadějné současnosti.

Státní finance, které tvoří z drtivé většiny prostředky, za které filmy v zemi vznikají, si rozděluje omezená skupina velkých producentů. Střet zájmů (účast v rozhodčí komisi a předložený vlastní projekt) u nich není výjimkou. Dokumentární film není pro naprostou většinu diváků vůbec dosažitelný, televize ho na obrazovky prakticky neuvádí.

Hostem pořadu o současné ruské kinematografii a její pozici v ruské kultuře byla Kamila Dolotina, specialistka na ruský film a také autorka textu na toto téma v časopise Cinepur.

Právě v těchto dnes do kin vstupuje působivý a deziluzivní film Leviatan předního ruského režiséra Andreje Zvjaginceva. Hrdina Kolia žije v malém městě blízko Barentsova moře na severu Ruska, ale starosta blízkého města ho chce připravit o dům, pozemek i práci. Kolia se nenechá koupit, je neústupný a odmítá se vzdát, ale jeho spor se rychle stává beznadějným střetem jedince s korumpovanou mašinérií moci, církve, korumpované justice a státního aparátu. Film připomíná (ale převyšuje) také nedávný film Dlouhý a šťastný život. Je antickou tragédií stejnou měrou jako zprávou o současném Rusku.

03162659.jpeg

Rozhovor s Kamilou Dolotinou je zároveň pozvánkou na Seminář ruského filmu, který se uskuteční 21.-23- listopadu v Hodoníně a jde už o 21. ročník. Hlavním tématem tohoto ročníku se staly proměny ruské identity. Organizátoři říkají, že si chtějí „položit otázku, jaké je Rusko dnes a čím bylo dříve. V Rusku nyní žijí přinejmenším tři zcela rozdílné generace: sovětská, gorbačovovsko-jelcinovská a putinova, jejichž životní zkušenost se téměř neprolíná. Právě reflexi těchto kulturních střetů je letošní přehlídka zasvěcena.“ Část programu věnuje seminář největší ženské režisérce ruskojazyčné kinematografie, kterou je Kira Muratovová.

Program Semináře ruských filmů

Na tento pořad také brzy navážeme rozhovorem s ruským režisérem Sergejem Loznicou (Moje štěstí, V mlze, početné dokumenty)

autor: Pavel Sladký
Spustit audio