Rainer Maria Rilke: Rada Horn

27. září 2014

Raná povídka německy píšícího básníka, prozaika a dramatika vypráví o fascinaci básnictvím.

Poslouchejte na Vltavě 27. září 2014 v 11:30.


Druhý svazek výboru z díla básníka a prozaika Rainera Marii Rilka (1875–1926) Tichý doprovod a jiné prózy (Labyrint, Praha 2013) se zaměřuje na jeho rozsáhlou ranou prozaickou tvorbu.

Mezi povídkami a povídkovými skicami, které dokládají nevšední zralost Rilkova literárního talentu, se zároveň objevuje řada unikátních textů, jež byly tiskem německy vydány teprve po roce 1996 a v českém překladu vycházejí vůbec poprvé.

Povídka s názvem Rada Horn vyšla německy poprvé až v roce 2000. Vypráví se v ní příběh o tajemném radovi Hornovi, který je autorem monumentálního básnického díla, jež však shořelo. Zmizelé básnické dílo vypravěče fascinuje.

V letech 1892–1905 napsal Rilke téměř stovku povídkových textů různého rozsahu, v nichž se projevují stylové postupy dobového naturalismu, symbolismu, impresionismu či novoromantismu. Tyto povídky, které Rilke nikdy nezničil, vznikaly v Praze a také bezprostředně po odjezdu z rodného města, s nímž byl ještě několik let poté myšlenkově i emocionálně silně spjat.


Účinkuje: Jiří Hromada Autor: Rainer Maria RilkePřeklad: Milan Tvrdík a Viera GlosíkováPřipravil: Petr TurekRežie: Jaroslav Kodeš

autor: tur
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.