Ivan Olbracht: Žalář nejtemnější. Luděk Munzar a Gabriela Vránová v dramatu chorobné žárlivosti a životní zaslepenosti

29. květen 2022

Vede poklidný život po boku mladé, hezké a oddané ženy, přesto není schopný opravdové lásky. Luděk Munzar jako komisař Mach v dramatickém příběhu o zaslepené žárlivosti podle stejnojmenného románu Ivana Olbrachta. Obnovenou premiéru inscenace uvádíme ve vltavské řadě Hra pro pamětníky po více než třiceti letech. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Helena Polachová
Osoby a obsazení: Komisař Karel Mach (Luděk Munzar), Jarmila, jeho žena (Gabriela Vránová), Andula, služebná (Libuše Havelková), Student Král (Eduard Žemla), Starý soudce (Josef Patočka), Doktor (Ota Žebrák), Chirurg (Josef Červinka), Magistr (Josef Velda), Koncipient (Jiří Plachý), Paní Adjunktová (Svatava Hubeňáková), Slepec (Vladimír Huber), Číšnice (Jana Andresíková), Drožkář (Karel Fořt), Josef, Jarmilin bratr (Zdeněk Ornest) a další
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Josef Červinka
Natočeno: v roce 1974

Soudní komisař Karel Mach je mužem zvyklým mít svůj život i city pod svrchovanou kontrolou. Se svou krásnou manželkou tvoří navenek šťastný pár, uvnitř se ale sžírá pochybnostmi o pravé povaze citů, které k němu Jarmila chová. Když si není její láskou jistý jako zdravý muž v nejlepších letech, co se s jeho podezíravostí stane v okamžiku, kdy vlivem banální nehody přijde o zrak? Karel se rázem stane nejen zcela závislý na své mladé ženě, slepota ho zároveň uzamkne ve světě chorobných představ o její nevěře.

Románová prvotina Ivana Olbrachta z roku 1916 je zdařilá psychologická studie žárlivosti, v níž se autor pokouší proniknout do temných zákoutí lidské mysli. Rozhlasová dramatizace Heleny Polachové pochází z roku 1974. Natočil ji režisér Josef Červinka, skvělé herecké příležitosti v ní dostali Luděk Munzar a Gabriela Vránová.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.